Gepubliceerd op 7 maart 2018

De valkuilen voor startende ondernemers

Als u er altijd van droomde om zelf een bedrijf te starten of u heeft zojuist deze stap gezet, dan moet u niet vergeten dat dit vaak niet zonder tegenslagen gaat. Veel bedrijven verdwijnen na een paar jaar van de markt omdat ze niet goed voorbereid zijn op deze valkuilen. Om te zorgen dat u en uw onderneming in ieder geval voorbereid zijn op deze valkuilen, vindt u ze hieronder.

Onduidelijkheden en gebrekkigheid

Wat heel erg belangrijk is bij een startende onderneming is om goede afspraken te maken. Vaak worden afspraken in het begin gemaakt op basis van goed vertrouwen. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat er onduidelijkheden ontstaan, zorg er dus voor dat afspraken goed en concreet worden vastgelegd. Wat daarnaast ook erg belangrijk is, is een goede administratie. Iets wat heel erg schadelijk is voor uw bedrijf is gebrekkige administratie. In het begin denk je hier natuurlijk helemaal niet aan maar het moet wel gebeuren. Wanneer u uw administratie niet op orde heeft ontstaat er chaos. Alles wordt onduidelijk als de administratie vanaf het begin niet goed is bijgehouden. Dit zorgt ervoor dat het alleen maar meer tijd kost om alles op orde te krijgen, waardoor u niet met uw eigen werk verder kan. Uw administratie op orde brengen is niet het leukste en makkelijkste klusje. U kunt er dus ook aan denken om uw administratie uit te besteden.

Te hoge verwachtingen

Het komt vaak voor dat je denkt een super goed idee te hebben en hier ook hele hoge verwachtingen voor hebt. Dit kan toch vaak tegenvallen daarom is het belangrijk om een financieel plan te maken met daarin realistische begrotingen. Dit plan moet natuurlijk vaker bijgewerkt worden. Wat hier ook bij hoort is tegenvallende verkoopcijfers. Lage verkoopcijfers kunnen erg demotiverend zijn, vooral als u net start. Daarom is het verstandig om naast een financieel plan ook een marketingplan op te stellen. U kunt ook in gesprek gaan met eventuele klanten of verschillende vakbeurzen bezoeken. Vaak denken beginnende ondernemers dat het belangrijker is om een grote klant aan de haak te slaan dan verschillende kleine klanten. Dit is absoluut niet zo. Het is belangrijk dat uw omzet niet afhankelijk is van één klant. Vandaar dat het verstandig is om meerdere kleinere klanten te hebben dan één grote klant. Mocht deze klant namelijk wegvallen, dan loop je ook gelijk veel omzet mis. Praat daarbij ook met mensen uit hetzelfde vakgebied die ervaring hebben met het starten van een eigen bedrijf. Zij kunnen je advies geven over wat je kunt verwachten tijdens de start van je bedrijf.

Een goede balans

En als laatste, maar zeer zeker niet het minste, is het erg belangrijk om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Als startende ondernemer bent u vaak veel kwijt aan uw onderneming goed opzetten. U moet nadenken over dingen zoals een geschikte locatie, hoe u alle administratie gaat regelen, welke marketing middelen u wilt gebruiken en nog veel meer. Dit kan zorgen voor spanningen in uw sociale leven. Daarom is het belangrijk om hier een goede balans tussen te vinden en uw werk niet altijd mee naar huis te nemen.