Gepubliceerd op 30 april 2019

Starten als ZZP’er: welke verzekeringen heb je nodig?

Ben je net gestart als ZZP’er of sta je op het punt om te starten? Dan zijn de verzekeringen waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt. Want wat doe je als je plotseling ziek wordt, als een opdrachtgever ontevreden is of als je tijdelijk niet kunt werken? We zetten de belangrijkste verzekeringen even voor je op een rijtje!

1. De aansprakelijkheidsverzekering

Er is een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers die je onder andere kunt vinden bij maatschappijen als Beterverzekeren.nl. Deze verzekering dekt je aansprakelijkheid voor schade aan zaken of personen die door jou of de geleverde goederen gedaan is. Je kunt hier zelf kijken voor welke mogelijkheden je jezelf wilt verzekeren. Een belangrijk onderdeel van je ZZP verzekeringspakket!

2. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is vooral belangrijk wanneer je in de adviserende dienstverlening werkt. Mocht je nalatig zijn of een vergissing maken en je opdrachtgever loopt hier omzet door mis, dan dekt deze verzekering je aansprakelijkheid.

3. De inventarisverzekering

Je inboedelverzekering in huis dekt niet altijd ook de schade voor je zakelijke inventaris; in sommige gevallen moet je dus een aparte inventarisverzekering aanschaffen. Hiermee verzeker je jouw zakelijke inventaris voor diefstal en schade. Mocht jouw inventaris in een bedrijfspand staan, dan heb je deze verzekering sowieso nodig.

4. De voorraadverzekering

Heb je thuis of in een pand voorraad opgeslagen? Dan heb je een zakelijke voorraadverzekering nodig. Die zorgt ervoor dat je voorraad verzekerd is tegen diefstal en schade.

5. Draagbare elektronische hulpmiddel verzekering

Je draagbare elektronische apparaten zoals telefoon of laptop zijn niet altijd buiten je bedrijfspand meeverzekerd. Laat je bijvoorbeeld onderweg in de trein koffie over je laptop vallen; dan is deze schade niet altijd gedekt. Om deze schade toch te dekken kun je een draagbare elektronische hulpmiddel verzekering afsluiten. Vaak als aanvulling op je inventarisverzekering.

6. Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er heb je naast je particuliere, ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Deze biedt je juridische hulp bij zakelijke kwesties. Een erg belangrijke verzekering als zzp’er; je weet maar nooit natuurlijk!

7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Helaas heb jij als zzp’er geen recht op een uitkering wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Erg belangrijk dus om je hiervoor te verzekeren! Hoewel veel zzp’ers denken ‘ach, mij gebeurt dat niet’, weet je natuurlijk maar nooit wat de toekomst brengt. Hoewel je ook zelf een spaarpotje kunt creëren, is het toch wel erg fijn om te weten dat er een verzekeraar voor je klaar staat mocht jij ooit arbeidsongeschikt raken.