Gepubliceerd op 7 november 2019

Je personeel veilig leren werken in alle situaties

Ben jij ondernemer en werken jouw werknemers soms in risicovolle situaties? Dan is het uiterst belangrijk dat ze veilig werken en weten hoe ze onveilige situaties kunnen spotten én voorkomen. Dat lukt het best als de werknemers ook betrokken zijn. Wij geven je graag enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers altijd veilig werken.

Zorg voor een stevige basis

Kunnen jouw medewerkers onveilige situaties spotten? En kennen ze de wet- en regelgeving, zoals de Arbowet? Indien niet, dan is de beste manier om een stevige basis te kweken, een veiligheidscursus zoals een B VCA of VCA VOL cursus. Tijdens zo’n VCA cursus wordt niet alleen de wet- en regelgeving onder handen genomen, werknemers leren ook gevaarlijke situaties herkennen en leren wat ze moeten doen bij een ongeval. Na de cursus volgt ook een examen, waarbij ze hun kennis testen. 

Eens het diploma is behaald, is deze 10 jaar geldig. Laat dit echter geen 10 jaar rusten en herhaal de kennis op z’n minst jaarlijks tijdens een meeting. Met een quiz of enkele videofragmenten kun je dit zelfs spelenderwijs herhalen. 

Luister naar je medewerkers

Ken jij als ondernemer alle onveilige plekken van een werf of van een werkplek? De kans is groot van niet, maar wie weet hebben jouw medewerkers wel al dingen gespot. Heb je af en toe een meeting met jouw personeel? Laat jouw medewerkers dan aan het woord en luister naar wat zij belangrijk vinden qua veiligheid. Misschien is er wel een trap die een nieuwe leuning nodig heeft of is er een lasapparaat aan vervanging toe. Niemand die het beter weet dan je medewerkers! Toon aan dat je hun veiligheid belangrijk vindt en zij zullen veel sneller dingen melden en aankaarten. 

Herhalen en herhalen

Zoals we hierboven al hebben vermeld, is het goed om veiligheidsprocedures geregeld te herhalen. Maar als ondernemer weet je natuurlijk maar al te goed dat meetings met het hele bedrijf heel wat kunnen kosten. Gelukkig kun je ook voor triggers over veilig werken zorgen, zonder steeds een meeting te organiseren. Hang een grote poster over bedrijfsongevallen naast het koffiezetapparaat. Of speel een video af op een groot scherm in de hal. Er zijn verschillende triggers die helpen, zodat jouw werknemers geregeld herinnerd worden aan veilig werken. 

Geen haastwerk

Weet je trouwens wat vaak voor bedrijfsongevallen zorgt? Onoplettend haastwerk. Als ondernemer is het dus jouw taak om ervoor te zorgen dat de medewerkers van jouw bedrijf altijd de benodigdheden én de tijd hebben om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Tijdsdruk zorgt vaak voor slordigheid, en slordigheid kan tot onveilige situaties leiden.

 

Heb jij nog tips om jouw werknemers te herinneren aan veilig werken? Laat het ons dan weten!