Gepubliceerd op 9 juli 2019

Jarige Spido ontvangt Predicaat Koninklijk

Vrijdag 5 juli jongstleden heeft de Rotterdamse rederij Spido aan boord van het schip James Cook het Predicaat Koninklijk gekregen. Directeur-eigenaar Leo Blok kreeg de bijbehorende oorkonde overhandigd door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De oorkonde is de kroon op het werk voor de rederij die dit jaar honderd jaar bestaat. Speciaal voor de gelegenheid kwam ook burgemeester Ahmed Aboutaleb aan boord. Het feestelijke moment werd bijgewoond door genodigden die mee voeren naar de Tweede Maasvlakte voor een concert van The Beach Boys en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Investering in de toekomst
Met oog voor de bijzondere geschiedenis van de Rotterdamse rederij kijkt de Spido ook graag vooruit. Om haar toekomst te waarborgen en in te spelen op het aantrekkende toerisme, heeft de Spido de afgelopen zeven jaar flink geïnvesteerd in haar vloot en pontons. Zo kregen de meeste schepen een nieuwe motor en is ruime aandacht besteed aan milieu en duurzaamheid, zoals de installatie van zonnepanelen en het tapijt in de salon van een van de schepen dat gemaakt is van gerecycled plastic afkomstig uit zee.

Directeur-eigenaar Leo Blok: “We zijn erg blij en enorm trots om dit Predicaat Koninklijk te mogen ontvangen. Het is de kroon op het werk van de afgelopen honderd jaar, maar ook erkenning van onze meest recente inspanningen. Met flinke investeringen hebben we de rederij in een nieuwe fase gebracht en een solide basis gelegd voor de toekomst.”

Predicaat Koninklijk
Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of grote ondernemingen en symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning naar de ontvanger. Hier gaat een selectieprocedure van tenminste een jaar aan vooraf, waarbij het bedrijf op allerlei vlakken wordt getoetst. Eén van de voorwaarden is dat de ontvanger ten minste honderd jaar bestaat. Daarnaast moet het bedrijf van groot belang zijn in diens vakgebied en landelijke bekendheid genieten. Burgemeester Aboutaleb benadrukte in zijn felicitaties de verantwoordelijkheid die de bijzondere onderscheiding met zich mee brengt, en ziet de toekomst van de rederij met vertrouwen tegemoet.

Feestelijk jubileumjaar en doop nieuw luxe schip

Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag heeft de Spido een prachtig boek uitgebracht. Daarnaast is in juni een expositie rond de rederij geopend die t/m september 2020 te zien is in het Maritiem Museum. Naast het concert van The Beach Boys op de Tweede Maasvlakte – dat werd afgesloten met een spetterend vuurwerk – wordt de doop van Spido’s zesde schip op 4 september 2019 een feestelijk hoogtepunt van het jubileumjaar. Het nieuwe schip zal zich vooral richten op de evenementenmarkt en biedt plaats aan 250 mensen, inclusief een luxe vip room voor zo’n 25 bezoekers.

Over de Spido

Spido biedt het hele jaar door vanaf de voet van de Erasmusbrug rondvaarten, dagtochten en themacruises aan in Rotterdam. De Spido is daarmee één van de grootste attracties van Rotterdam. In 1919 begon de rederij als vervoerder over water, en ging na de Tweede Wereldoorlog verder als rondvaartbedrijf. Inmiddels bestaat de vloot uit vijf schepen.

De rondvaart door de Rotterdamse wateren geeft het hele jaar door een prachtige indruk van de (container)havens van Rotterdam. De route leidt onder andere langs Hotel New York, de Euromast en het SS Rotterdam. Ook is het mogelijk om dagtochten te maken naar bijvoorbeeld de Tweede Maasvlakte of Willemstad en bedrijven en particuliere klanten kunnen exclusief voor zichzelf een schip huren en een diner en entertainment op maat boeken.