Gepubliceerd op 23 mei 2019

Helft Nederlandse IT-beslissers kan blockchain-technologie niet uitleggen

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven investeert aankomend jaar in blockchain, maar het kennisniveau rondom de technologie laat te wensen over. 53% van de Nederlandse IT-beslissers beoordeelt het eigen kennisniveau van blockchain ondermaats. Dit blijkt uit het Future of IT-onderzoek onder bijna 400 (mede)beslissers in IT, in opdracht van Topicus.

De ontwikkeling van de blockchain-technologie is in volle gang en veel bedrijven onderzoeken de meerwaarde ervan; 38% van de IT-beslissers geeft aan dat blockchain een wezenlijke meerwaarde heeft voor hun organisatie ten opzichte van bestaande technologieën. Maar om de implementatie in goede banen te leiden, moet nog veel in kennis worden geïnvesteerd. Slechts 12% van de IT-beslissers weet namelijk hoe blockchain werkt. Om toch de nodige kennis binnen te halen, koopt ruim 2 op de 5 organisaties dit in bij bureaus of middels trainingen. Een kwart geeft aan vooral zelf nieuwe dingen uit te proberen. Daan Dijkhuizen, CEO Topicus: ‘Inmiddels is de blockchain een gespreksonderwerp in de boardroom. Toch is de drempel naar concrete toepassingen vanwege het kennisgebrek nog hoog. Het is logisch dat je kennis in huis haalt; de technologie is ook complex. Daarbij moet niet vergeten worden dat die kennis ook geborgd wordt.’

Blockchain schept hoge verwachtingen bij beschermen tegen fraude en cybercrime

De verwachtingen van de technologie zijn vooral hooggespannen als het gaat om een betere bescherming tegen fraude en cybercrime, gevolgd door het efficiënter kunnen inrichten van werkprocessen. ‘Ondanks alle verwachtingen, is het vertrouwen in blockchain onder IT-beslissers nog niet optimaal. Terwijl een decentrale database in een blockchain juist minder kwetsbaar is voor aanvallen van buitenaf. Gegevens die via een blockchain worden verwerkt en opgeslagen, zijn door en sterke encryptie betrouwbaarder en beter beveiligd. Ook is de controleerbaarheid van wijzigingen inzichtelijk, waardoor je als organisatie eenvoudiger kunt voldoen aan wet- en regelgeving. Investeren in blockchain kan voordelen brengen op het gebied van schaalbaarheid, veiligheid, betrouwbaarheid én kostenbesparing’, aldus Dijkhuizen.

1 op 10 organisaties investeert € 100.000+ in blockchain

Bijna één op de vijf organisaties past blokchain momenteel al toe in bestaande bedrijfsprocessen; in de meeste gevallen gaat het dan om logistieke processen en het vastleggen, beheren en beschermen van data. Dit zijn met name organisaties in de financiële- en zakelijke dienstverlening met meer dan 250 werknemers. Maar ook binnen kleinere organisaties is de ambitie er; bijna de helft van het MKB geeft aan ernaar te streven om een vorm van de technologie te integreren. De investeringsbedragen van organisaties die aankomend jaar geld steken in blockchain, variëren van € 10.000 tot meer dan een ton. 1 op de 10 organisaties reserveert komend jaar zelfs meer dan € 100.000 voor de toepassing. Dijkhuizen: ‘Het advies is om komend jaar zeker een budget te alloceren om mee te doen in de blockchain-beweging. Met alleen kennis kom je er niet, je moet investeren én experimenteren. Dat is de enige manier om de trend te snappen en de impact en relevantie voor jouw organisatie te kunnen bepalen.’

IT-trends: uitdagingen en investeringen in 2019

Van de Nederlandse organisaties geeft 44% jaarlijks meer dan € 500.000 uit aan IT. In de meeste gevallen is het jaarlijkse investeringsbedrag flink gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Ruim 2 op de 5 organisaties geven momenteel zelfs 10-30% meer uit aan IT dan voorheen. Wanneer er geïnvesteerd wordt, heeft dataveiligheid de hoogste prioriteit, gevolgd door het kunnen voldoen aan wet- en regelgeving en het vernieuwen van (verouderde) systemen. De grootste korte termijn uitdaging op het gebied van IT is het zorgen dat medewerkers overweg kunnen met alle technologie. Op de lange termijn ziet ruim de helft van de IT-beslissers cybercrime als grootste bedreiging.

Over het Future of IT-onderzoek

Topicus deed onderzoek naar blockchain-technologie onder een representatieve groep van bijna 400 mede- of eindbeslissers in IT, onder organisaties met minimaal 10 werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope. Alle resultaten m.b.t. blockchain-technologie en algemene IT-trends zijn te vinden in het trendrapport. Download hier het Future of IT trendrapport Q2. Voor meer informatie: www.topicus.nl/future-of-it.

Over Topicus

Topicus is sinds 2001 koploper in het bedenken en bouwen van slimme software. De focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve softwareplatformen. Hiermee verbinden zij mensen en gebruikers in diverse sectoren, zoals onder andere het onderwijs, de zorg en financiële dienstverlening. Met ruim 900 medewerkers, vanuit 14 vestigingen, werkt Topicus dagelijks aan IT met impact.