Gepubliceerd op 20 april 2020

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: financieel vangnet voor fouten

Wie nooit iets fout doet, kan nu stoppen met lezen. Maar heeft u een adviserend beroep en maakt u wél eens een vergissing, dan kunt u niet zonder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is de bescherming van uw bedrijf en uw klanten.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de financiële schade die ontstaat door beroepsfouten. Een beroepsfout is bijna altijd een verkeerd advies of een verkeerde administratieve handeling waardoor uw klant schade oploopt. Een BAV is niet verplicht maar voor dienstverlenende bedrijven en ZZP’ers eigenlijk onmisbaar. Voorbeelden van sectoren die risico lopen zijn:

  • Zakelijke dienstverlening; controllers, boekhouders, advocaten.
  • Technische beroepen; ICT-specialisten, ingenieurs.
  • Adviesbureaus; makelaars, belastingadviseurs, financieel adviseurs.
  • Ontwerpende beroepen; marketingspecialisten, architecten, tekstschrijvers.
  • Gezondheidssector; therapeuten, medici, coaches.

Kleine vergissing met grote gevolgen

Een rekenfout, een programmeerfout, het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie en het schenden van intellectuele eigendomsrechten, het zijn vaak kleine vergissingen, maar kunnen grote gevolgen hebben. Wanneer een klant door uw verkeerde advies omzet misloopt, letselschade oploopt of financiële schade heeft, dan komt hij bij u verhaal halen. Er wacht u dan misschien een schadeclaim met hoge juridische kosten, om maar niet te spreken van blijvende reputatieschade. Het kan zomaar het einde betekenen van uw bedrijf. Hoe zorgt u dat dit niet gebeurt?

Waarom Algemene Voorwaarden zo belangrijk zijn

Met helder omschreven Algemene Voorwaarden weet de klant wat hij van u mag verwachten. Is er toch onduidelijkheid over uw dienstverlening, dan zorgen de Algemene Voorwaarden ervoor dat u niet zomaar overal van beschuldigd kan worden. Besteed aandacht aan uw Algemene Voorwaarden, benoem ze in uw offerte en voeg ze altijd als bijlage toe.

Verzeker u met een BAV

Heeft uw klant een terechte klacht? Dan wilt u daardoor de relatie met uw klant natuurlijk niet laten verstoren. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) helpt u daarbij. Deze verzekering dekt alle vermogensschade af die voortkomt uit beroepsfouten. Door snel financiële compensatie te regelen kunt u een conflictsituatie voorkomen. Wat dekt een BAV?

  • Verkeerd gegeven advies of het maken van fouten tijdens uw werkzaamheden
  • Schending van privacy of inbreuk op geheimhoudingsplicht
  • Schending van intellectuele eigendomsrechten (auteurs- en merkenrechten)
  • Smaad of aantasting van iemands goede naam
  • Kosten van verweer (juridische bijstand en proceskosten)

Met een BAV is iedereen binnen uw bedrijf verzekerd voor de kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die u maakt om de schade te verminderen. Voor het uitkeren van de premie maakt het geen verschil of de claim terecht was of niet. Sommige opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus stellen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Met een BAV weten uw klanten dat u een professional bent.

Wat kost dat?

De hoogte van de maandpremie voor de BAV wordt onder andere berekend aan de hand van uw jaaromzet en beroepsgroep. Met de online rekentools van verzekeringsspecialist Cheapp weet u binnen een paar klikken welke verzekering het beste bij uw situatie past en wat u daarvoor betaalt. Wanneer u verzekeringen combineert in een MKB- of ZZP-pakket, wordt de premie lager. In zo’n pakket is bijvoorbeeld ook de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) opgenomen. Deze dekt schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

Persoonlijk advies

Wilt u liever persoonlijk advies? Geen probleem, Cheapp kent geen keuzemenu’s of wachtmuziekjes. Tijdens kantooruren wordt u direct geholpen door een van onze gespecialiseerde medewerkers en daarvoor betaalt u niets extra. Neem vandaag nog contact op met:

De zakelijke verzekeringsspecialist Cheapp

Molenstraat 36
4761 CL Zevenbergen
0168 – 32 72 81
info@cheapp.nl
www.cheapp.nl