Beleggen als een buffer voor later

29 april 2020 10:00

Beleggen als een buffer voor later

Als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk om aan later te denken. Zodra je op de leeftijd bent gekomen wil je natuurlijk wel een fijne oude dag kunnen beleven, en financiële ruimte is daarbij erg belangrijk. Een van de middelen om te zorgen voor financiële ruimte, is tijdens je werkjaren een deel van je vermogen te investeren in beleggingen. Ook als je geen financieel expert bent kan dit een mooie mogelijkheid zijn om een winstgevend resultaat te behalen op je beleggingen. Zo kun je beleggen bij BinckBank en onder toezicht van hun experts het maximale uit je vermogen halen. De vraag is echter, waar ga je in investeren en hoe verdeel je je beleggingen?

Goede verdeling

Een verstandige strategie bij het beleggen is om niet je gehele beleggingsvermogen op één belegging in te zetten. Dat brengt een groot risico met zich mee. Een gezonde spreiding is dan ook erg aan te raden. BIj een goede verspreiding zorg je voor een aantal voorzichtige beleggingen met relatief laag risico, maar ook een aantal waarbij je wat meer risico kunt nemen. Beleggen in obligaties wordt gezien als een belegging met een relatief hoog risico, terwijl het investeren in aandelen wordt gezien als een belegging met een laag risico. Een model dat vaak gebruikt wordt om te verdelen, is het life cycle model.

Life cycle beleggen

Als je gaat beleggen volgens het life cycle model, dan is je leeftijd daarbij van doorslaggevende factor. De leeftijd bepaald namelijk de verdeling tussen obligaties en aandelen. Een voorbeeld; ben je 47 jaar, dan gaat er 47% van je totale beleggingsvermogen naar obligaties. Het overige deel kun je gebruiken voor aandelen. Naarmate je ouder wordt, gaat  er een steeds groter deel van je beleggingsvermogen naar de obligaties. Het is echter een vuistregel, waarbij niet vast staat dat dit gegarandeerd de beste optie is. Het kan de belegger echter wel rust bieden.

De juiste beleggingen kiezen

Als je een verdeling gemaakt hebt, staat het tweede grote vraagstuk al voor je klaar. Waar ga je in beleggen? Er zijn vele opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt een analyse maken over welke belegging het beste bij jouw wensen past. Om dit goed in te kaart te brengen, wordt vaak een technische of een fundamentele analyse gebruikt. Bij een technische analyse wordt er vooral gekeken naar het instapmoment. Wanneer is het juiste moment om te gaan investeren in aandelen of obligaties. Hoe sterk is de economie op dat moment? En hoe groot is de kans dat de economie in een opwaartse lijn zit? Dat zijn vragen die je bij deze analyse beantwoord. De fundamentele analyse geeft voornamelijk antwoord op waarin je moet investeren. Welke branche of sector past het beste bij je en waar heb je een goed gevoel bij? Ook kijk je hierbij naar de financiële geschiedenis van de bedrijven waarin je gaat investeren, om te bepalen of het verstandig is om hierin te investeren.

Om te zorgen voor een goede oude dag zonder financiële zorgen, is beleggen dus een meer dan prima optie. Het is wel aan te raden je goed te verdiepen in het budget dat je wil gebruiken om te investeren, hoe je je budget gaat verdelen en waar je in gaat investeren. Als je je goed laat adviseren, research doet om deze vragen te beantwoorden en vooral veel gezond verstand blijft gebruiken, is de kans op een positief resultaat het grootst.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.