Gepubliceerd op 3 januari 2019

2019, het jaar van samen leren door samen werken

2018 was het jaar van de mentale erosie. Ondernemers zochten naar mogelijkheden om meer engagement in de onderneming terug te brengen. Een zoektocht naar HOE werd gestart.

2019 wordt het jaar waarin ondernemers daadwerkelijk aan de slag moeten om engagement in de organisatie terug te brengen. Alleen zo behoud je je positie in de markt en kan je verder groeien.

Mentale erosie
Nog even terug naar 2018, de economie groeide als nooit tevoren. Personeel ging harder en langer gaan werken. Nieuw personeel was trouwens vrijwel niet te vinden. Maar dat harder werken had ook een prijs! Onder andere ziekteverzuim, stress en niet weten hoe effectiever te werken waren de gevolgen.

In 2019 wordt eveneens veel groei verwacht. En die groei kan niet met nog harder en nog langer werken opgevangen worden. Slimmer werken wordt in 2019 dus de opdracht voor ondernemers.

Samen leren, samen werken
Hoe mooi zou het zijn wanneer je de groei van vorig jaar én de groei van dit jaar kunt opvangen zónder uitbreiding van je personele bestand. En nog mooier; hoe zou het zijn als dat gepaard gaat met meer engagement. Engagement, medewerkers die zich oprecht betrokken voelen bij de onderneming waar ze werken en bevlogen bij het werk dat ze doen.

 

 

Business bedrijven en engagement dienen samen te gaan om succesvol te kunnen zijn op de lange termijn.


Aan de slag
Een vaak gehanteerde traditionele aanpak is om medewerkers uit de onderneming te halen en te trainen of coachen. Daarna mogen ze met de nieuwe kennis en inzichten weer aan de slag met hun werk. Het is alsof je een vis uit de vijver haalt, opschoont en weer terug zet. Vol goede moed gaat hij dan aan de slag met het toepassen van al zijn nieuwe kennis.

Maar al snel ontdekt de medewerker dat de vijver zelf ook vervuild is met verouderde inzichten en gedragingen. Sterker nog, als hij nieuw gedrag wil vertonen dan wordt hij zelfs afgestraft door de andere medewerkers; ‘’doe jij maar gewoon, nét als ons’’ Jammer van alle goede intenties en energie.

Gelukkig kan het ook anders …
Hoe mooi zou het zijn als je de hele vijver gezamenlijk zou kunnen opschonen met nieuwe inzichten en gedrag dat helpt om doelen te realiseren? Waarbij mooi omschreven missies aan de muur zijn getransformeerd naar een levende cultuur. Waarbij die levende cultuur het onbenut potentieel in je organisatie activeert en waarbij je zo maar 20% effectiever kunt zijn. En ook met ziekteverzuim laag.

En rap een beetje….
Vaak zijn cultuurveranderingen langdurige trajecten. 12 of 24 Maanden is niet bijzonder.
Maar wat als je in 12 weken een grote cultuuromslag kunt realiseren? Waarbij zowel managers als medewerkers dat samen doen. Dat kan nu met een team activatie programma.
Dat is nu mogelijk en uiteraard met een significante impact op je business.

In 2019 zullen vele organisaties hun ‘achterstallig onderhoud’ moeten gaan inlopen.
En gelukkig zijn wij voorbereid om alle ondernemingen te begeleiden in hun ontwikkelreis!

Jan Vrencken
Business Impact Expert & Gecertificeerd Engagement Deskundige
Business laten bloeien, organisatie laten groeien