Gepubliceerd op 23 mei 2019

Fiets de kilo’s CO-2 eraf

We hebben een minister-president die het goede voorbeeld geeft en op de fiets naar het Torentje op het Binnenhof rijdt, maar op sommige dagen lijkt het of Rutte de enige is die niét in de file staat. Duizend kilometer file op de snelwegen – en natuurlijk kruipt het autoverkeer in de steden en op de sluipwegen ook als de spreekwoordelijke slak. Het urenlange zitten is niet gezond, de stress over het te laat komen niet, maar evenmin het happen van fijnstof uit de uitlaat van je voorgangers. De meeste werknemers leggen trouwens geen enorme afstanden af. Tien tot twintig kilometer. De traditionele voordelen van de auto – snelheid en vrijheid – lijken voor het woon-werkverkeerd te zijn afgeschaft.

Fris en helder aankomen

Fietsen door regen en sneeuw, met wind tegen, is een beeld dat veel automobilisten tóch voor de file laat kiezen. Het idee doornat op kantoor te komen en een belangrijke klant de hand te moeten schudden met een uitgezakt kapsel en soppende sokken is zelfs een schrikbeeld. De E-bike heeft dat vooruitzicht tot een spookbeeld gereduceerd. Dankzij de ondersteuning door een elektromotor hoef je je ’s zomers niet in het zweet te trappen en ben je in de herfst veel sneller op het werk dan met een traditionele fiets. Pas op: je moet gewoon trappen, je beweegt sportief, maar met dat zetje in de rug win je aan tijd en bespaar je aan transpiratie. Een mooiere en groenere route door parken en rustige straten levert geestelijke ontspanning op in plaats van stress. Wie fietst naar en van zijn werk komt fris op de plaats van bestemming. Het lichaam is opgewarmd, de bloedsomloop gestimuleerd, het denken verhelderd. Fietsen levert op termijn ook mooie kuiten op en doet overtollig lichaamsvet verdwijnen. Al bij het eerste contact van buitenlucht van zeventien graden Celsius begint de huid onderhuids vet te verbranden.

Een E-bike verdient zichzelf makkelijk terug, maar het werkelijk rendement is fysiek en mentaal en in wijdere zin maatschappelijk. De werkgever krijgt gezondere en beter presterende medewerkers. De  uitstoot aan broeikasgassen van een fietser is miniem in vergelijking met die van een automobilist. De werknemer die de auto laat staan fietst niet alleen kilo’s vet maar ook CO-2 eraf.

‘Fiets naar je Werk’-week

Nederland is al een fietsland. Nergens liggen zoveel fietspaden als hier. En toch blijft het nodig alles uit de kast te trekken om de werknemer vanachter het stuur van de auto te halen. De argumenten kunnen nog zo krachtig zijn, je moet het fietsen ervaren om het gaspedaal voor het fietspedaal te verwisselen. Daarom is een initiatief als de ‘Fiets naar je Werk’-week zo welkom. Een week van en naar kantoor of werkplaats met de fiets, bijvoorbeeld voor een goed doel, is een uitdaging die iederéén kan aangaan. Van 20 tot en met 24 mei is het weer zover. Stap op het zadel, test een E-bike uit, en proef van de werkelijke vrijheid – die van de fietser. Na een week zult u niet anders meer willen.

Voor meer informatie, ga naar: https://www.fietsenwinkel.nl/fietsen/-/elektrische_fietsen en https://www.fietsenwinkel.nl/.

 

Onze partners