Gepubliceerd op 1 april 2019

Let the work flow

Kanban klinkt Japans en komt ook uit Japan. Toyota was een nieuwkomer op de markt maar werd al snel geconfronteerd met een oud en hardnekkig probleem van zijn westerse concurrenten: oplopende voorraden en horten en stoten in het productieproces. Tussen de verschillende fabrieksafdelingen ontstonden onzichtbare beverdammen die de stroom van het werk onderbraken. Die dammen konden ontstaan omdat medewerkers geen overzicht hadden en niet op eigen initiatief verbeteringen mochten doorvoeren. Het Toyotisme brak de schuttingen in de hoofden van de werknemers af, waarna de beverdammen vanzelf verdwenen. Kanban betekent dan ook overzicht. Wat op de werkvloer van een autobouwer ontstaat, kan worden toegepast in elk soort organisatie.

De digitalisering heeft het plannen van werk een stuk makkelijker gemaakt – en tegelijk nieuwe dammen opgeworpen. Want de stroom aan e-mails, memo’s, rapportages en voicemails vormt een overdaad aan woorden. Ons brein heeft liever beelden. “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden” is een waar gezegde. Te veel woorden levert alleen maar sprokkelhout en boomstammen voor de bevers. Met de Kanbanmethode leren medewerkers en leidinggevenden het werkproces overzichtelijk in kaart te brengen met behulp van een Kanbanbord en alles terug te brengen tot drie eenvoudige categorieën: ‘To Do’, ‘Doing’ en ‘Done’.  Het proces wordt opgeknipt, in kortere tijdspannes en taken. De berg wordt een heuvel. We gaan niet langer de Mont Ventoux beklimmen en uitgeput over het stuur hangen maar ontspannen door de Ardennen crossen.

Toepassen en doorgronden

Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar Kanban levert pas echt resultaat op als de methode goed wordt aangeleerd. Vergeet niet: de dammen bestaan vooral in de hoofden. Daarom moet deze manier van werken als een handschoen passen over de vingers die uw medewerkers en afdelingen vormen. Even een standaardtraining zal op korte termijn zeker verbeteringen in de workflow opleveren maar daarna ontstaan gegarandeerd alweer de eerste opstoppingen. Kanban is ook een mindset. De trainers van SOON leren uw werknemers de methode niet alleen toe te passen maar ook te doorgronden. Alleen zo kunnen ze zowel zichzelf als hun collega’s corrigeren, van dammenbouwers dammenslopers worden.

Dynamisch trainen

Voor SOON is training een dynamisch proces. Daarom biedt dit bureau lessen op ieders maat: van workshops voor de beginners tot meerdaagse, incompany trainingen voor degenen die tot het uiterste willen gaan. De ervaren trainers halen het beste uit zichzelf, opdat hun leerlingen daarna hetzelfde kunnen doen in hun werk. De obstakels moeten weg, niet eenmalig maar voorgoed. Werk dat vooruit gaat levert niet alleen optimaal rendement op, maar ook het meeste plezier. Let it flow, go with the flow – met Kanban aangeleerd door Soon, the potential company.

Voor meer informatie, ga naar: www.vxsoon.com

Onze partners