Gepubliceerd op 9 mei 2017

Studenten aan de slag met een sustainable circular and smart building

Dat een uitnodiging tijdens een rondetafelsessie over circulaire economie op de TU Delft zou leiden tot een samenwerking met internationale studenten had Cora Jongenotter, innovatiemanager bij VORM, nooit kunnen bedenken. “Zes enthousiaste studenten hebben zich gebogen over Buitenhof Blok B in Delft. Hoe kon dit braakliggende terrein duurzaam, circulair en slim worden ontwikkeld?”

Kansen grijpen
Jongenotter is enthousiast dat Delft hiermee een living lab krijgt, een gebouw dat als kennisspringplank fungeert voor andere circulaire gebieden. “Samen met de gemeente Delft als opdrachtgever hebben wij de studenten begeleid in hun onderzoek. Woningzoekenden werden uitgebreid ondervraagd wat voor hen toegevoegde waarde biedt in een gebouw. Want in een circulaire economie staat de mens centraal en zijn zij een cruciale factor in het geheel. Met de uitkomsten van het onderzoek kan de architect nu aan de slag, zodat we in 2018 kunnen gaan bouwen. Voor de hele VORM-organisatie was dit nieuw, maar het was een kans die we niet voorbij mochten laten gaan.”

Proeftuin voor innovaties
Tijdens de rondetafelsessie deelde Jongenotter ervaringen over circulaire economie op gebiedsniveau. “Ik vertelde dat we met de gemeente Delft bezig waren met de ontwikkeling van een state-of-the-art appartementencomplex, Buitenhof Blok B. Het gebouw wordt een proeftuin voor innovaties en heeft als doel het behouden van kenniswerkers. De vraag is: wat kan er allemaal? Denk aan het gebruik van zoutbatterijen en powerwindows. En als het gaat om zelfvoorzienend zijn? Wat vinden bewoners van toegevoegde waarde in een gebouw? We wilden input en samenwerking.”

Professor Ellen van Bueren, hoogleraar Urban Development Management aan de TU Delft, reageerde positief op de uitnodiging van Jongenotter. Een aansprekend onderzoeksvoorstel werd opgesteld en het animo onder de studenten was groot. Uiteindelijk bogen zes studenten – vijf verschillende nationaliteiten, drie verschillende universiteiten – zich over een duurzaam, circulair en slim gebouw.De studenten zijn winnaar geworden van de Sustainability Runner Up van de COINS Construction Industry Grand Challenge. Op 8 februari werden tijdens een gala alle winnaars bekendgemaakt in de historische Middle Temple in Londen. «

VORM
www.vorm.nl

Onze partners