Gepubliceerd op 3 november 2020

Vochtproblemen in je bedrijfspand herkennen en oplossen

Veel gebouwen krijgen vroeg of laat te maken met vochtproblemen. Dit geldt dus ook voor kantoorpanden, fabrieken en winkels. Vochtproblemen zijn niet alleen schadelijk voor een gebouw, maar ook voor de gezondheid van jou en je personeel! Door vochtproblemen kan er namelijk schimmel ontstaan. Daarom vertellen we in dit artikel alles wat je moet weten over het herkennen van verschillende soorten vochtproblemen, en hoe je deze vochtproblemen op kunt lossen als je er mee te maken krijgt.

Verschillende soorten vochtproblemen

Het eerste wat je moet weten is dat er verschillende soorten vochtproblemen bestaan. Twee veel voorkomende vormen zijn optrekkend vocht en doorslaand vocht. Bij optrekkend vocht is er sprake van vocht dat door de muren van je woning omhoog trekt. Hierdoor wordt het ook wel “opstijgend” vocht genoemd. Dit komt vaak voor bij oudere gebouwen met gemetselde funderingen. Wanneer je optrekkend vocht hebt en er niks aan doet zal het steeds erger worden. Optrekkend vocht kan door grondwater ontstaan, maar ook door een lekkage.

Bij doorslaand vocht wordt neerslag als het ware opgezogen door de buitenmuren en verspreidt het zich verder, waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan in de binnenmuren.

Meest voorkomende plekken

Alhoewel vochtproblemen overal in een gebouw voor kunnen komen, zijn er een aantal plekken waar de kans het grootst is. Dit zijn de kelder en de kruipruimte. Dit zijn namelijk ruimtes die vaak onder de grond zijn gebouwd en slecht geïsoleerde muren hebben. Beschikt jouw bedrijfspand dus over een kelder voor het opslaan van goederen en/of een kruipruimte, controleer deze dan af en toe op vochtplekken. Zeker wanneer je met etenswaren werkt is het verstandig om vaak te controleren.

Vochtproblemen oplossen

Het oplossen van vochtproblemen in je bedrijfspand valt niet altijd mee. Zeker niet wanneer het probleem zich achter een muur bevindt. Je kunt dan immers niet goed zien wat de oorzaak is en waar het probleem precies zit. Daarom is het verstandig om bij vochtproblemen direct een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat het probleem op een juiste manier wordt aangepakt, voor dat je zelf zomaar muren gaat slopen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.alphavochttechniek.com. Zij zijn gespecialiseerd in optrekkend vocht en doorslaand vocht!

Onze partners