Kan ik een goedkoop sim only abonnement voor consumenten afsluiten als zzp’er?

11 november 2020 09:27

Kan ik een goedkoop sim only abonnement voor consumenten afsluiten als zzp’er?

Er zijn verschillende diensten voor zakelijk gebruik beschikbaar die we ook kennen als normale diensten voor consumenten. Hier zitten vaak voordelen aan op het gebied van service, maar ook hogere kosten. Ben je daar op aangewezen als ondernemer? Kun je bijvoorbeeld een goedkoop consumenten sim only abonnement afsluiten als zzp’er?

Zakelijk bellen

Je bent als zzp’er helemaal niet verplicht om een zakelijk telefoonabonnement te nemen. Dus ja, natuurlijk kun je een goedkoop sim only abonnement voor consumenten afsluiten als zzp’er. Dan ben je doorgaans nog goedkoper uit ook. Zakelijke service komt vaak neer op snellere hulp bij problemen, maar veel sim only providers bieden dit niet eens aan. Dit zul je waarschijnlijk ook constateren bij het sim only abonnementen vergelijken. Dat je een ‘gewoon’ sim only abonnement neemt, hoeft helemaal niets te betekenen voor de aftrekbaarheid van kosten bij je belastingaangifte, dus schroom vooral niet om het meest gunstige normale sim only abonnement af te sluiten als zzp’er.

Scheiden van zakelijke kosten en privégebruik

Als je voor zakelijke redenen abonnementskosten en gesprekskosten maakt met je mobiele telefoon, dan zijn deze aftrekbaar van de winst. Ongeacht of je een zakelijk abonnement hebt of niet. Wel is het zo dat de kosten die je aftrekt voor zakelijk gebruik moeten zijn. Dan moet dit wel voor tenminste 10 procent van de kosten het geval zijn. Gebruik je hetzelfde abonnement ook voor privédoeleinden, dan moet je in principe berekenen wat het zakelijke deel van gemaakte kosten is. Het kan moeilijk zijn om dat exact te doen. Daarom mag je het van de Belastingdienst ‘naar redelijkheid’ inschatten. Je moet je schatting wel kunnen onderbouwen als de Belastingdienst een specificatie van je telefoonabonnement wil inzien.

Losse abonnementen voor zakelijk en privé

Je hoeft natuurlijk niet dezelfde simkaart te gebruikt voor zakelijk gebruik en privégebruik. Sterker nog, het kan zelfs erg fijn zijn om voor beide een apart telefoonnummer en dus ook een aparte simkaart te hebben. Zou voorkom je dat je privé en zakelijk door elkaar haalt en in privétijd lastig gevallen wordt met zakelijke dingen. Daarnaast is het voor je zakelijke administratie erg prettig als je de gehele rekening voor een simkaart als zakelijke kosten kunt beschouwen.

Zakelijk sim only

Dual-sim

Hoe fijn het ook kan zijn dat je de rekeningen makkelijk kunt scheiden met twee aparte telefoonnummers met bijbehorende abonnementen, veel mensen vinden het niet prettig om met twee telefoons rond te moeten lopen. Dat is echter niet in alle gevallen noodzakelijk. Sommige smartphones zijn ‘dual-sim’ telefoons, wat wil zeggen dat je er twee verschillende simkaarten tegelijkertijd in kunt doen. Bij sommige toestellen moet de tweede simkaart dan in plaats van een microSD-kaart komen.

eSIM

Omdat de techniek niet stilstaat, is er tegenwoordig ook een alternatief voor de fysieke simkaart. Dat is de eSIM, wat in feite een ‘elektronische’ simkaart is. Die stop je niet in je smartphone, maar installeer je. Ook op deze manier kun je van je smarthpone een dual-sim telefoon maken. Niet alle smartphones ondersteunen eSIM al. Daarom is het verstandig om eerst uit te zoeken of jouw toestel eSIM ondersteunt voordat je een sim only abonnement met eSIM afsluit.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.