Gepubliceerd op 21 juni 2019

Duurzame rotonde aan het Sluizencomplex

Van kruispunt tot duurzame rotonde! Aannemer KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent heeft voor de gemeente Terneuzen met de nieuwe ‘Protonde’ op snelle en duurzame wijze een veiliger verkeerssituatie gecreëerd aan de Binnenvaartweg.

De nieuwe rotonde bij het Sluizencomplex is voor het grootste deel gerealiseerd uit vooraf geproduceerde (prefab) betonnen elementen. KWS heeft de rotonde in één weekend aangelegd. Het concept in Terneuzen wordt ‘Protonde’ genoemd vanwege de combinatie van de woorden prefab en rotonde. Zowel tijd als kosten zijn bespaard in vergelijking met de aanleg op traditionele wijze. De betonnen elementen waaruit de nieuwe rotonde in Terneuzen is vervaardigd, kunnen bovendien hergebruikt worden.

Door de korte aanlegtijd en de circulariteit van de elementen, is de rotonde duurzamer dan gewoonlijk.  Bovendien bleef tijdens de aanleg de CO₂-uitstoot als gevolg van omrijden, tot een minimum beperkt. Duurzaam is ook de toepassing van 2.500 ton granova® combimix van recyclingspecialist Heros Sluiskil, ten behoeve van de fundering van de rotonde. Daarnaast is voor de rijbaan gebruik gemaakt van 300 ton van het innovatieve asfaltproduct granofalt, dat KWS samen met Heros heeft ontwikkeld.

Foto: De nieuwe ‘Protonde’ aan de Binnenvaartweg in Terneuzen.
Fotograaf: Adri van de Wege

Onze partners