" Cybercrime overkomt ons toch niet"

10 oktober 2017 15:30

" Cybercrime overkomt ons toch niet"

cDeze zomer waren de cybercriminelen weer volop in het nieuws. De online criminelen gijzelden bestanden van bedrijven en vroegen losgeld om weer toegang te kunnen krijgen tot hun eigen data. Don Risicobeheer uit Middelburg speelt met nieuwe verzekeringsproducten en dienstverlening in op deze actualiteit.

Volgens Wibo Verstraate is het van belang dat bedrijven twee belangrijke stappen zetten. “Ten eerste investeren in een goede IT-beveiliging en ten tweede een vangnet creëren middels een cyberverzekering aangezien een beveiliging nooit 100% betrouwbaar is. Veel mkb’ers hebben zoiets van ‘het overkomt ons toch niet’. Wij zien het als onze taak om hen op de risico’s te wijzen, want juist het mkb zal komende jaren de nummer 1 prooi voor cybercriminelen zijn. Daar waar grote bedrijven al steeds meer zijn doordrongen van de cybergevaren en hebben gekozen voor een deugdelijk beveiligingssysteem, hebben mkb’ers de beveiliging vaak niet beter geregeld dan de gemiddelde particulier.“

Enkele cijfers op een rij

- De totale schades aan auto’s in Nederland was vorig jaar 2,9 miljard euro. De schade naar aanleiding van cybercriminaliteit was 10 miljard volgens Deloitte

- 29% van de bedrijven is op frequente basis onderhevig aan een cyberaanval

- 24% van de bedrijven loopt schade en dataverlies op

- 20% van de aangevallen bedrijven ervaren hierna een inkomsten- of reputatieverlies.

Don Risicobeheer deelt de risico’s als gevolg van cybercrime in op bedrijfsrisico’s en aansprakelijkheidsrisico’s.

Bedrijfsrisco’s

“In de eerste plaats loopt het bedrijf zelf een risico, ook wel eigen schade genoemd. Je moet dan denken aan bedrijfsvoering die stil komt te liggen, data-inbreuk (het bedrijf verliest naast kostbare klantgegevens goodwill en loopt imagoschade op), hackerschade (herstel website, intranet, netwerk, computersysteem, programma’s) en cyberafpersing.”

Aansprakelijcybercrimekheidsrisico’s

“Organisaties lopen aansprakelijkheidsrisico’s wanneer ze beschikken over persoons- of betaalkaartgegevens van hun relaties of wanneer ze grote hoeveelheden gegevens van derden verwerken. Ook wanneer een bedrijf medische gegevens in de systemen heeft of als deze systemen zijn gekoppeld met die van andere organisaties, loopt de betreffende onderneming risico om aansprakelijk te worden gesteld. Dit zijn risico’s die op de traditionele aansprakelijkheidsverzekeringen niet of nauwelijks zijn gedekt. In dat geval adviseren wij om in kaart te (laten) brengen welke aansprakelijkheidsrisico’s zij lopen en in hoeverre deze risico’s zijn afgedekt met een verzekering.”

Risico's inzichtelijk maken

“Als assurantieadviseur zijn wij ons ervan bewust omdat we onze rol moeten pakken gezien alle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit. Ook nieuwe risico’s proberen we zo helder en inzichtelijk als mogelijk te maken zodat onze klanten een goed doordachte beslissing kunnen nemen. Dáár gaat het ons om.” «

 

Don Risicobeheer

Stationsstraat 2-44331 JB Middelburg

Telefoon 0118 - 61 51 51

E-mail info@donrisicobeheer.nl

www.donrisicobeheer.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.