Gepubliceerd op 18 juni 2019

Multifunctioneel alternatief voor ouderwets stucwerk

Jan Vrugteveen is in 2014 gestart met ProCement. Het bedrijf is gevestigd in het Overijsselse Rijssen en het is een groothandel in beton cire met als specialiteit microcement. Jan levert met ProCement de materialen en alle benodigde gereedschappen, kortom de complete systemen. De bedrijfsnaam is tevens een merknaam met alleenrecht voor Nederland en Duitsland.

Het beschermt en is heel decoratief

Beton cire komt oorspronkelijk uit Frankrijk en laat zich het best omschrijven als waterdicht decoratief stucwerk. Jan: “Het hoofdbestanddeel is cement waar twee componenten aan toegevoegd worden. Het wordt vermengd met een vloeistof waardoor het heel hard en tegelijkertijd flexibel wordt.”

Het wordt overal en in allerlei situaties toegepast: zowel binnen als buiten, op de muur en op de vloer. Het beschermt en is heel decoratief. Je ziet het in winkels en in restaurants, maar ook particulier bij mensen thuis.

Als ik vraag hoe ik het moet zien als decoratie op een muur, legt Jan uit: “Vroeger gebruikte je bijvoorbeeld korrelpleister of spachtelputz, maar dit is een heel mooi alternatief waarin veel meer variaties mogelijk zijn. Ze noemen het ook wel betonlook en je kunt het in elke denkbare kleur, met of zonder een bepaalde print, aanbrengen. Je krijgt er standaard sowieso een heel mooi ‘wolkig’ effect mee.”

Alleenrecht

De benaming betonlook is enigszins verwarrend, want het ís beton. Maar het is heel anders dan het ouderwetse beton. De uitstraling van dit product is wel hetzelfde, maar behalve het feit dat je het in alle kleuren kunt krijgen, is de minimale dikte drie millimeter in plaats van de vijf centimeter die nodig is bij gewoon beton. Het voordeel hiervan is dat het aangebracht kan worden op meubels, keukens, keukenwerkbladen, enzovoort. Het hecht op vrijwel elke ondergrond. “Qua materialen moet je denken aan MDF plaat, multiplex plaat, meubelplaat, glas, tegels, noem maar op!”, aldus Jan: “Met name voor tegels wordt het heel veel gebruikt. In badkamers kun je, zonder de tegels eruit te slopen, de muren compleet vernieuwen door er een laag microcement op aan te brengen. En omdat het maar drie millimeter dik is, heb je geen ruimteverlies. Je hebt niets te maken met kranen of plinten die niet meer passen. Je kunt alles gewoon terug monteren en in principe kun je in vier dagen een compleet nieuwe badkamer realiseren.”

Het systeem is ook uniek voor vloeren en is in de renovatie en nieuwbouw behoorlijk populair. In de eerste plaats omdat je het kan aanbrengen op bestaande tegels en een hele mooie gladde vloer krijgt en in de tweede plaats omdat het heel goed werkt in combinatie met vloerverwarming, omdat het voorzien wordt van wapeningsgaas wat de werking in de vloer opvangt.

ProCement is in Nederland dé groothandel en de verwerker hierin. Maar daarnaast beschikt Jan ook over een bestand aan verwerkers in de vorm van professionele stukadoors. Ze zijn overal in Nederland aanwezig en allemaal door hem gecertificeerd. ProCement is niet alleen de bedrijfsnaam, maar ook de merknaam en Jan heeft het alleenrecht in Nederland en Duitsland. De kans is groot dat België hieraan toegevoegd wordt. Hoewel er ook andere merken met andere samenstellingen zijn, kun je het vergelijken met bijvoorbeeld verfproducten. Flexa en Sikkens leveren qua bestanddelen ook niet exact dezelfde soort verf.

Over verf gesproken: in Duitsland zijn de verwerkers geen stukadoors, maar schilders om de doodeenvoudige reden dat men daar haast geen specifieke stukadoorsbedrijven kent en de schilderbedrijven het stucwerk ook voor hun rekening nemen.

“Mijn naam staat voor kwaliteit en dat wil ik graag zo houden!”

Voordat een Nederlandse stukadoor of een Duitse schilder van ProCement het benodigde certificaat krijgt, volgt hij eerst een door Jan gegeven workshop. Na de training kunnen ze het materiaal van ProCement kopen en mogen ze het verwerken. Daar eindigt het niet mee, want Jan houdt toezicht op alle stukadoors en schilders en begeleidt ze waar nodig. Jan: “Bij de eerste klus die ze hebben, kom ik langs en help ik ze met bepaalde details. Verder ga ik regelmatig bij hun klussen langs om te kijken of ze zich aan de regels houden en ik heb wekelijks telefonisch contract met iedereen. Mijn naam staat voor kwaliteit en dat wil ik graag zo houden!”

Op mijn vraag waarom het zo nauw mikt, legt hij uit dat het wel eens gebeurt dat iemand bij het mengen van alle bestanddelen bepaalde handelingen overslaat om zo eerder klaar te zijn en dus meer te verdienen. Het gevolg is dan dat het materiaal, wanneer het eenmaal is aangebracht, niet het beoogde effect heeft. Jan vindt het logisch dat de klant dan verhaal komt halen, maar zit daar uiteraard niet op te wachten. “Die aap komt vaak na een paar weken al uit de mouw en de leverancier krijgt dan op z’n kop, waardoor mijn naam te grabbel gegooid wordt.”, aldus Jan.

Hij legt uit waar het qua handelingen bij het mengen verkeerd kan gaan: “Er zijn twee systemen. Het eerste systeem is een kant-en-klaar product, bestaande uit twee lagen, waar de stukadoor direct mee kan starten. En het tweede is het zogenaamde traditionele systeem wat uit drie lagen bestaat, waar wapeningsgaas in zit om scheurvorming te voorkomen en wat afgelakt wordt. Je hebt vier handelingen nodig om het aan te brengen. Er komen twee impregneer- en twee laklagen overheen. Als je daar nu van elke laag één overslaat, dan ben je een dag eerder klaar en dan kun je wel nagaan wat dat scheelt in kosten. Maar dat gaat dan ten koste van de kwaliteit en het behoud van het materiaal!”

De Audi onder de stukadoorsmaterialen

De bedrijfs- annex merknaam staat voor professioneel cement; dus cement wat niet bedoeld is voor de doe het zelver. Toen Jan met ProCement startte, was hij al zelfstandig ondernemer met Afbouwbureau Vrugteveen, een bedrijf waar hij nog steeds actief mee is en waarmee hij stucwerk van derden keurt. Hij ging zich toen puur uit hobby en interesse verdiepen in materialen zoals beton cire en ontmoette de fabrikant van zijn specifieke microcement. Jan besefte dat hij een gat in de markt had ontdekt en wist vrij snel het alleenrecht voor Nederland en Duitsland te realiseren.

Jan: “Ik heb van mijn spaargeld een paar pallets materialen besteld en ben toen begonnen. Het eerste jaar heb ik ruim vijftigduizend kilometer gereden om het concept aan te bieden bij stukadoorsbedrijven. Ik heb toen door heel Nederland bij bedrijven gratis workshops gegeven en van daaruit heb ik gestaag een klantenkring opgebouwd.”

Dat zoveel stukadoors enthousiast zijn over het concept van ProCement, heeft te maken met de makkelijke verwerkbaarheid van het materiaal en de exclusieve uitstraling van het eindproduct. Je hebt iets moois aan de muur of op de vloer wat een ander niet heeft, en wat je niet kunt krijgen bij de standaard bouwmarkt. Jan noemt het zelf de Audi onder de stukadoorsmaterialen.

“Als het aangebracht is, wordt het met een gewone schuurmachine geschuurd”, aldus Jan: “en dan wordt het geïmpregneerd om vocht et cetera tegen te houden. Tot slot komt er een laklaag overheen waarbij je kunt kiezen uit mat, zijdeglans of hoogglans en qua kleur uit ontelbare mogelijkheden. Voor exclusieve muurdecoraties heb ik pasta’s in alle denkbare metalen die ook op vrijwel elke ondergrond aangebracht kunnen worden. Door middel van een activator kun je die pastametalen laten oxideren. Een ijzeren laklaag gaat dan roesten en een koperen laklaag wordt groen. Verder kan dat met messing, aluminium, brons, verschillende soorten ijzer, noem maar op!”

         

De gemiddelde ondernemer kan ook terecht bij het bedrijf

Tot slot wil Jan kwijt dat er gewerkt wordt met korte lijnen, waardoor er een goede communicatie is tussen ProCement, de verwerkers en de klanten. Zoals gemeld werkt hij niet met tussenpersonen en onderhoudt hij met alle stukadoors in Nederland en alle schilders in Duitsland regelmatig contact en vindt er steekproefsgewijs ook controle plaats van zijn kant. Verder zit er een wettelijke garantie op het product qua waterdichtheid.

Al levert ProCement voornamelijk aan stukadoors- en schildersbedrijven, de gemiddelde ondernemer kan absoluut terecht bij het bedrijf. Of Jan komt dan zelf de klus klaren, of hij zorgt ervoor dat een door hem gecertificeerd stukadoorsbedrijf langskomt en zo nodig helpt hij dan mee.

Omdat hij bezig is met vergunningen voor fotomateriaal, is de nieuwe website nog niet online. Maar op zijn LinkedIn en Facebook is meer dan genoeg informatie over ProCement te vinden.

Tekst: Leo Singor

Onze partners