Gepubliceerd op 21 juni 2019

Twijfel bij zzp’er: wachten tot verplichte AOV in 2022 of toch nu al iets regelen

Bij zzp’ers die overwegen om het risico van arbeidsongeschiktheid op te vangen met een verzekering of crowdsurance is door het pensioenakkoord de twijfel toegeslagen. Dat merkt SharePeople aan de vragen die zij momenteel krijgen. Dé vraag is natuurlijk vooral wat wijsheid is. Wat kan ik nú doen met een mogelijk verplichte AOV in aantocht?

Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “De verplichte AOV die opeens in het pensioenakkoord opdook, heeft gezorgd dat die AOV direct een top-of-mind onderwerp werd onder zzp’ers. Wij zien dat in ons websitebezoek. Dat is enorm gestegen sinds het pensioenakkoord. Met onze crowdsurance aanpak zijn we hét alternatief dat op landelijke schaal een veel goedkopere oplossing is dan een gangbare AOV bij verzekeraars. Maar we krijgen nu ook vaak de vraag of ze niet beter kunnen afwachten tot die verplichte AOV er komt. Dat is best logisch. Zeker als je zou kiezen voor een dure AOV bij een reguliere verzekeraar wil je niet met een dure verzekering zitten die je per 2022 niet meer nodig hebt.”

Beter passende arrangementen

In het akkoord staat: “Er komt een wettelijke verzekeringsplicht voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico.” En verderop staat ‘“Het kabinet vraagt daarom of het in de rede ligt en uitvoerbaar is om een uitzondering voor deze verplichting te laten gelden, bijvoorbeeld als sprake is van beter passende arrangementen.” Vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties dienen voor de zomer van 2020 met voorstellen te komen. Nu al is duidelijk dat dat nog niet zo makkelijk is. En dat – als men er al uitkomt – de regeling er niet voor 2022 zal zijn.

Cosmas Blaauw: “Omdat duidelijkheid minimaal tot 2022 op zich laat wachten, is het voor zzp’ers die toch al iets wilden regelen voor arbeidsongeschiktheid verstandig om te kijken hoe je niet vast komt te zitten aan een dure verzekering die je na 2021 wellicht niet meer nodig hebt. SharePeople heeft dan een unieke positie. Want de manier waarop SharePeople onderling arbeidsongeschiktheid regelt, is volledig flexibel en per maand opzegbaar of aan te passen. Met andere woorden: met SharePeople komt een zzp’er onder die verplichte AOV uit.”

Direct ook pensioen opbouwen

Een deel van de klanten van SharePeople heeft de arbeidsongeschiktheidsregeling gekoppeld aan hun pensioenpotje. Niet aangesproken ziektegeld wordt dan naar hun eigen pensioenpotje bij BrightPensioen overgemaakt.De maandelijkse inleg van deelnemers wordt alleen aangesproken als er mensen in de kring van deelnemende Bright leden ziek zijn. Afhankelijk van het ziektepercentage ben je een gedeelte kwijt aan donaties. Het – naar verwachting – grootste deel dat niet nodig is geweest voor uitkeringen aan zieken, kan automatisch naar een pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen. Zo bouwen zzp’ers direct een potje voor later op.

Over SharePeople

Tachtig procent van de ondernemers verzekert zich niet voor arbeidsongeschiktheid. Belangrijkste reden is de hoge premie voor zo’n verzekering. Maar als je dan langdurig ziek wordt, kom je in financiële problemen. SharePeople wil dit grote maatschappelijk probleem helpen oplossen. Met SharePeople kunnen zzp’ers en ondernemers onderling het risico op arbeidsongeschiktheid opvangen. Het aantal deelnemers is in een jaar tijd al gegroeid tot 1.250.

Onze partners