Gepubliceerd op 28 januari 2021

Hoe kun je bedrijfswagens beschermen tegen inbraak of diefstal?

Auto-inbraak of diefstal zijn helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De spullen die jij opgeslagen hebt staan in je bedrijfspand zijn al een potentiële prooi voor inbrekers, maar een auto die buiten staat is natuurlijk is natuurlijk nog kwetsbaarder. Wat kun je doen of inbraak in of diefstal van je bedrijfswagens te voorkomen?

Alarmen klasse 1, 2 en 3: aanvullende beveiliging

Je kunt verschillende klassen autoalarmen aanschaffen bij Fleetaccess om je bedrijfswagens te beveiligen tegen inbraak en diefstal. We lopen eerst even door de eerste drie klassen heen, omdat deze in elkaars verlengde liggen. Alarm klasse 1 is startblokkering. Hierdoor kan de auto niet gestart worden zonder gecodeerde sleutel. Dit bevat geen inbraakdetectie en ook geen alarmering. Veel auto’s vanaf het bouwjaar 2000 hebben echter al een startonderbreker klasse 1. Een klasse 2 alarm biedt als eerste klasse naast startblokkering ook akoestische alarmering. Ook wordt er hierbij gebruik gemaakt van een noodstroomsirene die blijft werken als het alarm gesaboteerd wordt. Een klasse 2 alarm heeft ook omtrekbeveiliging, wat inhoudt dat het alarm afgaat bij verbroken deurcontact, en interieurbeveiliging die detecteert wanneer er iemand in de auto komt. Het autoalarm kan gelukkig wel een dief onderscheiden van een bromvlieg. Een klasse 3 alarm heeft aanvullend ook nog sabotagesignalering en hellingshoekdetectie. Voor de sirene is er een ingebouwde noodstroomvoorziening, zodat ook bij sabotage van de draad tussen de centrale en de sirene akoestische signalering mogelijk blijft.

Klasse 4 alarm: meldkamer volgt jouw bedrijfsauto

Een klasse 4 alarm los van de functionaliteiten van een klasse 2 en 3 alarm. Het is namelijk een autoalarm dat je auto 24 uur per dag en 7 dagen in de week volgt. Hiervoor is het alarm gekoppeld aan een meldkamer, waar je maandelijks voor betaalt als een soort abonnement. Het klasse 4 betrouwbare alarm wordt gekoppeld aan de startonderbreker van je bedrijfsauto. Daarnaast wordt

er ook gebruikgemaakt van een zogenaamde anti-jamming module. Deze zorgt ervoor dat jouw bedrijfsauto automatisch blokkeert wanneer dieven het GPS/GSM signaal met de alarmcentrale proberen te verstoren.

Klasse 5 alarm: combinatie van alle alarmklassen

Net als een klasse 4 alarm, is een klasse 5 alarm gekoppeld aan een voertuigvolgsysteem dat je auto de hele tijd volgt. Ook in dit geval is dus een abonnement bij een meldkamer noodzakelijk. Waar een klasse 5 alarm in verschilt met een klasse 4 alarm, is dat het naast startblokkering ook de eerder besproken aanvullende functionaliteiten van klassen 2 en 3 heeft. Met een klasse 5 alarm is je bedrijfsauto dus voorzien van alle mogelijke vormen van autobeveiliging.

Naast het laten aanbrengen van een alarm op je bedrijfsauto’s, is het natuurlijk een kwestie van gezond verstand om het risico op diefstal of inbraak zo laag mogelijk te houden. Haal alle waardevolle spullen uit de auto, of leg ze in ieder geval uit het zicht. Dat geldt ook voor alles wat kan wijzen op de aanwezigheid van waardevolle spullen, zoals kabels en houders voor een smartphone of navigatiesysteem. Parkeer de auto het liefst op een plek die goed verlicht is, en het liefst zelfs in het zicht van een beveiligingscamera.