NEO Finance eerste Litouwse fintech startup met beursnotering

20 mei 2019 11:00

NEO Finance eerste Litouwse fintech startup met beursnotering

Fintech startup NEO Finance AB gaat in juni naar de beurs. Het bedrijf beheert in Litouwen het toonaangevende peer-to-peer leenplatform Paskolu Klubas (Litouws voor ‘leenclub’) en verstrekt betaaldiensten onder het merk Neopay. De beursgang van NEO Finance zal gelijktijdig plaatsvinden in Litouwen, Estland en Nederland. Het bedrijf hoopt hiermee een bedrag tot 2,5 miljoen euro op te halen voor verdere groei.

Om de beursgang voor iedereen toegankelijk te maken heeft Neo Finance een online platform ontwikkeld, waar men snel en eenvoudig biedingen kan plaatsen op de aandelen van het bedrijf. NEO Finance wil op die manier investeringen in het bedrijf democratiseren, zodat iedereen die dat wil een bijdrage kan leveren aan de groei. “Op dezelfde manier hebben we eerder het lenen gedemocratiseerd, zodat men direct en gemakkelijk van andere mensen kan lenen. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat online betalingen niet alleen door banken, maar ook door fintechbedrijven afgehandeld kunnen worden. Hiermee wordt gezorgd voor meer competitie waardoor financiële diensten betaalbaarder worden”, aldus Evaldas Remeikis, voorzitter van het bestuur van NEO Finance.

Peer-to-peer aantrekkelijke manier van lenen

Peer-to-peer lenen is bezig aan een flinke opmars in Litouwen en de rest van de wereld. Dat heeft te maken met de aantrekkelijke leenvoorwaarden. Voor particuliere beleggers is het een aantrekkelijke manier van investeren, zeker nu banken nauwelijks rente uitkeren op spaarrekeningen. De ervaren Nederlandse startup investeerder Maurice Beckand Verwee nam vorig jaar een belang in NEO Finance en trad toe tot de Raad van Commissarissen. Hij ziet vooral kansen in de zogenaamde payment initiation services die het bedrijf aanbiedt. “Aangezien de open bankstandaarden in de Payment Services Directive (PSD2) vanaf september dit jaar uitgerold zullen worden in diverse Europese landen, zal de vraag naar betrouwbare betaaldiensten groeien. NEO Finance kan daar een belangrijke rol in spelen”, aldus Beckand Verwee. Het betalingssysteem wordt op dit moment al gebruikt bij betalingen op Litouwse webshops, waaronder een grote distributeur van evenemententickets.

Groeikapitaal

NEO Finance gaat het opgehaalde kapitaal gebruiken voor verdere groei in Europa. Aan het einde van het eerste kartaal van 2019 bedroeg het aantal uitstaande leningen via het platform ruim twintig miljoen euro. In totaal is er voor meer dan dertig miljoen euro aan leningen verstrekt via het P2P-platform. De komende drie tot vier jaar zal het aantal verstrekte leningen via het leenplatform van NEO Finance naar verwachting met 300 procent toenemen.

Het doel is daarnaast om op korte termijn ook de betaalddiensten verder uit te breiden. “We willen marktleider worden in Litouwen en de dienst in minimaal zes Europese lidstaten aanbieden, waaronder de Baltische staten, Nederland en Tsjechië”, legt bestuursvoorzitter Remeikis uit. NEO Finance heeft zich inmiddels ook gevestigd in Nederland om vanuit daar de verdere groei in Europa te realiseren.

‘Dutch Auction’

Vergelijkbaar met de beursgang van Google, past ook NEO Finance de ‘Dutch Auction’ methode toe, een primeur voor Litouwen en Estland. Tijdens de biedingsperiode, die loopt van 15 mei tot 4 juni, kunnen investeerders hun voorkeur doorgeven voor het aantal en de prijs van de aandelen. Het bestuur van NEO Finance bepaalt vervolgens het aantal aandelen dat verkocht zal worden, alsmede de prijs per aandeel. Deze emissieprijs wordt vervolgens gebruikt om aandelen te verkopen aan alle investeerders die een prijs hebben geboden die gelijk of hoger is dan de vastgestelde verkoopprijs. De definitieve prijs per aandeel is voor elke investeerder gelijk. Degenen die een hogere waarde hebben geboden krijgen het overschot teruggestort.

Het bestuur heeft de minimumprijs per aandeel vastgesteld op 3,14 euro. NEO Finance bestuurslid Deividas Tumas: “Ondanks dat het bedrijf zich heeft doorontwikkeld en de nieuwe payment initiation service heeft gelanceerd, hanteren we dezelfde minimumprijs als bij de laatste uitgifte via het crowdfundingplatform Seedrs in 2018.” NEO Finance opereert op basis van een licentie voor elektronischgeldinstelling van de Centrale Bank van Litouwen. Deze vergunning is ook van toepassing in andere EU-landen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.