Gepubliceerd op 31 januari 2017

Bevlogen bedrijfsverbeteraar

Kei-AdviesDankzij het Klimaatakkoord van Parijs is er voor bedrijven geen ontkomen meer aan: duurzaamheid moet onderdeel uitmaken van je onderneming. Klinkt dat als een vervelende verplichting? Mark Bakker en Anita Spijkers van KEI-Advies uit Alkmaar zorgen ervoor dat elk bedrijf maximaal profiteert. “Iedereen wil dit.”

Bakkers bevlogenheid enthousiasmeert enorm. Hij ziet zoveel kansen voor bedrijven om te besparen op energieverbruik, je zou als ondernemer wel gek zijn om dat niet te willen. “Duurzaamheid en milieu zijn één ding, maar kostenbesparing staat toch het hoogste op het wensenlijstje van ondernemers. Logisch. Maar die twee zaken gaan gelukkig wel heel goed samen”, betoogt Bakker. Een investering in nieuwe LED-verlichting, in bodemwarmte of in alternatieve koeling rendeert veel sneller dan de meeste mensen denken. “Belangrijkste punt van de nieuwe installatie is de inregeling van de installatie voor deellast. Die moet optimaal zijn afgestemd op de gebruikers en de situatie in en om het bedrijfspand bij elke buitentemperatuur. De details maken het verschil”, zegt Bakker. Want alleen een duurzame, energiezuinige installatie die na montage optimaal is afgesteld levert de beloofde topprestatie. Eigenlijk heel logisch. “En toch wordt daarover vaak nauwelijks nagedacht. Absoluut zonde!”

VERPLICHTE IMPULS
Investeren in duurzame maatregelen is niet alleen in financieel opzicht slim, het is straks ook gewoon verplicht. “Alle kantooreigenaren moeten in 2023 bijvoorbeeld aantonen dat ze een energielabel C, B of A hebben, op straffe van gebruiksverbod. De overheid wil op die manier omgerekend 30 miljoen kubieke meter gas besparen door het Klimaatakkoord”, legt Bakker uit. En kantoren zijn nog maar het begin. Voor ziekenhuizen, scholen en andere gebouwen volgt die verplichting uiteindelijk ook wel. “Dan kun je er maar beter goed op voorbereid zijn en je nu al verdiepen in wat het beste voor jou uitpakt.”

“Bij KEI-Advies draait het allemaal om denkkracht. Maar onderschat hun bevlogenheid niet”

ENERGIEBESPARINGSADVIES
Behalve het energielabel is er ook een wijziging in het zogenaamde F-gassen besluit, gericht op het terugdringen van uitstoot van broeikasgassen. “Dan kijken we naar koelinstallaties en specifiek naar de gebruikte koudemiddelen. Dat komt vrijwel altijd neer op vervanging van de installatie. Gezien de investering die daarmee gemoeid is, is dat wel iets waar je je als bedrijf beter goed op kunt voorbereiden.” Want juist met die blik vooruit bespaar je kosten, zegt Bakker. Recent rekende hij voor een theater in Noord-Holland uit wat de exacte koelingsbehoefte was, omdat zij hun installatie gingen vervangen. “Op basis van die calculatie bleek een kleinere en dus ook goedkopere machine prima te voorzien in de reële behoefte aan koeling. Fijn voor het theater: de aanschafkosten vielen lager uit en het energieverbruik daalde spectaculair.” Die bevlogenheid kenmerkt Bakker, Spijkers en hun collega’s bij KEI-Advies: ze willen een serieuze duurzaamheidsslag realiseren. “En dat kan! Eigenlijk wil iedereen het ook wel, alleen is het nog een kwestie van ook echt doen. Maar dan wel op een slimme manier.”

OPMARS VAN BODEMWARMTE
Overstappen op LED-verlichting is een vaak gekozen duurzaamheidsmaatregel die financieel heel goed kan uitpakken voor een bedrijf. Maar er kan natuurlijk veel meer. Neem bodemwarmte. Door gebruik te maken van de aardwarmte kun je in de winter je gebouw verwarmen en het in de zomer koelen. Met een nieuwe warmtepomp kun je direct een forse kostenbesparing realiseren. Altijd? “Altijd. Sceptici beweren soms dat het voorgespiegelde rendement veel minder is. Ik durf wel te stellen dat dat eigenlijk altijd komt door de manier waarop de installatie is ontworpen en afgesteld.” Kwestie van monteren plús een beetje extra, wil hij maar zeggen. “De inrichting laat soms echt te wensen over, en dat is puur onkunde. Duurzaamheid is áltijd maatwerk. Dat wordt nog wel eens vergeten.”

NO CURE NO PAY
Bij KEI-Advies draait het allemaal om denkkracht. Maar onderschat hun bevlogenheid niet. “In theorie wil iedereen alles, en kan vrijwel alles ook. Maar in de praktijk loopt een stichting nog wel eens tegen dingen aan die hun wensen begrenzen. Woonzorgcomplexen, scholen, verenigingen bijvoorbeeld beschikken niet over onbeperkte financiële middelen. Een reële belemmering om serieus energie te besparen. KEI-Advies werkt voor zulke instanties op basis van no cure, no pay advies. We beoordelen dan hoe de aanwezige koel- of verwarmingsinstallatie optimaal ingesteld moet worden om een serieuze energiebesparing te bewerkstelligen. Het resultaat is er direct, de klant heeft gelijk meer comfort. De inrichtings- en advieskosten worden betaald uit de werkelijke energiebesparing en gespreid over een bepaalde periode.”

OP ZOEK NAAR PARTNERS
De daadwerkelijke montage en installatie: dat laat KEI-Advies over aan de installatiebedrijven. “Wij doen het denkwerk. Wij berekenen wat nodig is, bedenken de inrichting en geven waar nodig aanwijzingen voor de instellingen”, zegt Bakker. Dat is immers altijd maatwerk, het ‘hoe’ hangt samen met de gebruikers en de lokale situatie bij het bedrijf. Standaard bestaat niet in de duurzaamheidsbranche. En daarmee stipt Bakker ook gelijk een probleem aan: het kennisniveau van de kleine installateur. “Dat is onvoldoende. Laat ik duidelijk zijn: dat is geen kwestie van onwil of onverschilligheid. De hoge kosten voor opleiding en certificering voor bijvoorbeeld bodemenergie zijn voor hen een enorm obstakel. Kleinere installatiebedrijven tellen niet zo maar even € 17.500 neer, een forse investering die ze misschien niet eens terugverdienen met vier monteursbussen.” Bakker is met KEI-Advies wél gecertificeerd voor bodemenergie en klaar voor verdere certificeringen zoals PV-panelen en andere moderne elektrotechnische duurzaamheidstechnieken. “Voor de installatie en montage ervan zoek ik partners. We kunnen elkaar in dat opzicht mooi aanvullen en installaties met bodemenergie maken.” «

KEI-ADVIES BV – www.kei-advies.nl

Tekst: Isabelle Brus // Fotografie: Jan Jong

Onze partners