Gepubliceerd op 23 januari 2017

Test: welke kosten zijn zakelijk aftrekbaar?

Zakelijke kosten gemaakt? Die kunt u als zzp’er aftrekken van de inkomstenbelasting, dat is mooi meegenomen. Maar let op: niet alle kosten zijn aftrekbaar. Weet u hoe het zit? Test het zelf, met deze 5 vragen.

Aftrekbaar: ja of nee?
1. U reist voor uw eigen zaak het hele land door, in uw privéauto. Mag u de benzinekosten aftrekken?
2. U hebt uw zolder ingericht als werkruimte aan huis. Kunt u daarvoor kosten aftrekken?
3. U gaat met de auto van de zaak een weekendje naar Parijs met het gezin. Is dat zakelijk aftrekbaar?
4. Voor een belangrijk gesprek bij de klant, gaat u speciaal nog even naar de kapper. Is dat aftrekbaar?
5. Een dinertje met medewerkers. Aftrekbaar of niet?

Kijk goed welke kosten u zakelijk kunt aftrekken Voorkom dat u in uw aangifte inkomstenbelasting kosten onterecht aftrekt. En zorg dat u de kosten op de juiste plekken invult. In de Aangiftechecklist ondernemers leest u precies hoe het zit met de zakelijke kosten. En vindt u nog 5 andere handige checks die helpen om uw aangifte goed, volledig én soepel te doen. Bekijk de checklist direct even.

De antwoorden
1. Nee, dat werkt anders. Voor zakelijke kilometers die u in uw privéauto rijdt, mag u 19 cent per kilometer aftrekken. Dat is bedoeld als vergoeding voor alle kosten zoals brandstof, verzekering, onderhoud en afschrijving. Houd wel goed bij welke zakelijke ritten u maakt!
2. Nee, waarschijnlijk niet maar in een enkel geval kunt u toch kosten aftrekken. Check hoe dit in uw situatie is.
3. Nou, het weekendje Parijs natuurlijk niet. Maar alle autokosten mag u met een zakelijke auto wel aftrekken. Dus ook de benzine, parkeergeld en de tol. Maar let op, omdat u meer dan 500 km per jaar privé rijdt, moet u ook bijtellen.
4. Logisch dat u op uw best wilt verschijnen bij de klant. Maar naar de kapper gaat u sowieso, ook als privépersoon. Deze kosten lijken wellicht zakelijk omdat u hiervoor bijvoorbeeld extra naar de kapper gaat. Toch blijven deze kosten niet aftrekbaar.
5. Jazeker, echter alleen als het dinertje een zakelijk karakter heeft. Maar niet helemaal: trek 73,5% af van de kosten inclusief btw.
Meer informatie over zakelijke kosten en aftrekposten <zie check 5> en Aangiftechecklist Ondernemers.

Onze partners