Zo zet je de 7 eigenschappen van effectief leiderschap in op de werkvloer

22 juni 2022 15:49

Zo zet je de 7 eigenschappen van effectief leiderschap in op de werkvloer

Effectief leiderschap is iets wat binnen veel bedrijven nog altijd ontbreekt. Het is niet per se alsof het leiderschap slecht is, maar het kan beter. Effectief leiderschap zorgt er voor dat iedere werknemer het meeste uit zichzelf haalt en zijn of haar potentie benut. Dat levert meer tevreden werknemers op die meer energie halen uit hun werk en daardoor ook harder werken.

Eén van de belangrijkste modellen die een grote invloed heeft op hoe er gedacht wordt over modern leiderschap is het Covey model. Dit model bestaat uit 7 eigenschappen die essentieel zijn voor effectief leiderschap. Lees hier meer over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Hoe komen de 7 eigenschappen van het Comey model terecht op de werkvloer?

Het Covey model bestaat in totaal uit 7 eigenschappen die je nodig hebt als je effectief leiding wilt geven aan een team. Sommige zaken spreken relatief voor zich, terwijl andere punten je wellicht verbazen. Het leiderschap is niet meer wat het vroeger was. Een persoonlijke aanpak is veel effectiever gebleken.

Een belangrijke eigenschap voor effectief leiderschap is dat je proactief bent. Een afwachtende leiding is niet goed. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat conflicten op de werkvloer erger worden dan wanneer je eerder ingrijpt. Daarnaast is het belangrijk om een cirkel van invloed te doen ontstaan. Dit ontstaat door proactief te handelen. Een andere belangrijke eigenschap is dat je begint met het eind in gedachten. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je handelt naar het resultaat dat je wilt behalen. Dit is bepalend. Als je weet wat je wilt behalen, kun je belangrijke zaken eerst zetten en er een prioriteit van maken. Dit is de derde eigenschap uit het Covey model.

De vierde eigenschap uit het Covey model is win – win denken. Probeer situaties op te lossen zodat zoveel mogelijk partijen er voordeel van hebben. Dit creëert relaties met een hoger vertrouwen. De vijfde eigenschap is dat je op de werkvloer moet kunnen tonen dat je begrijpen belangrijker vindt dan begrepen worden. Je begrijpt eerst je werknemer voordat je hem of haar jouw punt probeert duidelijk te maken. Dit is een persoonlijkere aanpak.

Punt zes focust zich op de synergie binnen je organisatie. Werknemers moeten elkaar als het ware complementen. Hiermee bedoelen we niet alleen de functies die ze vervullen, maar ook de eigenschappen die ze bezitten. Laten we de ICT als voorbeeld nemen. Wellicht kan de ene programmeur beter omgaan met een specifieke codetaal in vergelijking met een andere programmeur.

Tot slot is het van belang om de zaag scherp te houden. Een goede balans tussen werk en privé is van belang. Ook moet er ruimte zijn voor ontwikkeling. Zo blijven medewerkers doorgroeien, maar voelen ze zich ook beter op hun plek binnen een organisatie. Leer meer over de leiderschapsrollen tijdens het volgen van deze workshop.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.