Zakelijke energie afsluiten: kies je vast, variabel of dynamisch?

23 februari 2024 10:18

Zakelijke energie afsluiten: kies je vast, variabel of dynamisch?

Als ondernemer hoeven we je niet te vertellen wat een kostenpost je energieverbruik is. Logisch dus, dat je je goed informeert als het gaat om de keuze voor zakelijke energie. In de huidige energiemarkt kies je tegenwoordig naast vaste en variabele energiecontracten ook dynamische energiecontracten. In dit artikel krijg je een eerlijk overzicht van de voor- en nadelen op een rij.

Vast energiecontract

Wie kent het vaste energiecontract niet? Je zet je prijzen voor een bepaalde periode vast, en in die periode weet je precies wat je energielasten zullen zijn. Geen gedoe met plotselinge prijsstijgingen, maar gewoon duidelijkheid en zekerheid. Al komt dat niet zonder offer.

Want je energieleverancier vangt het risico van de prijsschommelingen voor je op, al betaal je daar gewoon zelf voor in dit contract. De extra marge maakt deze contractvorm gemiddeld dan ook duurder dan andere energiecontracten.

+ Geen last van prijsstijgingen
+ Voorspelbare energielasten

- Duurder dan andere contracten
- Geen profijt van lage prijzen
- Geen verdienmodel bij negatieve stroomprijzen

Wist je dat je automatisch een variabel energiecontract krijgt, zodra je vaste energiecontract afloopt zonder verlenging?

Variabel energiecontract

Het variabele energiecontract is maandelijks opzegbaar, en je energietarieven wijzigen ieder half jaar. Zolang je niet opzegt, loopt het contract gewoon door. Het mooie van een variabel contract is natuurlijk dat je profiteert van prijsdalingen. De flexibiliteit van het opzeggen is voor sommige ondernemers ook een voordeel. Maar voor niets gaat de zon op.

Want als de prijzen stijgen, stijgen jouw lasten ook mee. Op de lange termijn ben je hierdoor vaak duurder uit. En die spanning elke 6 maanden, als de nieuwe tarieven bekend worden? Daar moet je van houden…

+ Flexibel opzegbaar
+ Profiteert van prijsdalingen

- Hebt last van prijsstijgingen
- Vaak duurder
- Je profiteert niet van negatieve stroomprijzen

Dynamisch energiecontract

Dynamische energie wordt steeds bekender en populairder. Je neemt stroom af tegen dynamische prijzen, die ieder uur veranderen aan de hand van de inkoopprijzen op de energiebeurs. Omdat je zelf het risico op stijgende stroomprijzen draagt, betaal je geen extra kosten aan je energieleverancier. Dat maakt dynamische energie gemiddeld goedkoper.

Je energielasten zijn natuurlijk wel wat lastiger te voorspellen. Want als de prijs stijgt, stijgen jouw energielasten. Aan de andere kant profiteer je natuurlijk van lage of zelfs negatieve stroomprijzen. Een dynamisch contract is misschien niet voor iedereen de beste oplossing, maar het is een feit dat steeds meer ondernemers ervoor kiezen.

Is zakelijke dynamische energie iets voor mij?

Uitstekende vraag! Er is geen pasklaar antwoord op, maar je kunt wel wat zaken voor jezelf op papier zetten.

Heb je een buffer?

Als je een financiële buffer hebt waarmee je schommelingen in de energieprijzen van maand tot maand kunt opvangen, dan is een dynamisch contract heel geschikt. Hoewel je de ene maand misschien wat moet bijleggen, betaal je de andere maand misschien wel niks of krijg je zelfs geld toe. Heb je niet zo’n buffer? Dan is de stabiliteit van een vast contract misschien de hogere prijs wel waard.

Heb je een zonnestroominstallatie?

Als het antwoord hierop ‘Ja’ is, dan ben je er waarschijnlijk al achter hoeveel gedoe het met zich meebrengt als je bij een traditioneel energiebedrijf energie wilt afnemen. Ze vinden het gewoon lastig om het maatwerk te bieden dat nodig is in deze situatie. Kies je voor een flexibele leverancier van dynamische energie, dan is dat een betere keuze. Deze partijen zijn er volledig op ingericht om maatwerk te bieden, aangezien dynamische energie dat eigenlijk altijd al is. Bovendien kun je met dynamische energie extra rendement pakken op je zonnestroom.

Grip op je zakelijke energiecontract

Daarnaast zijn de marktomstandigheden op het moment van afsluiten nog belangrijk, en speelt ook je energieverbruik een belangrijke rol. Als voorspelbaarheid belangrijker is dan lage kosten, dan ligt een vast contract voor de hand. Wil je wel een maandelijks opzegbaar contract en verbruik je relatief weinig energie tijdens kantooruren, dan ligt een variabel contract voor de hand. Maar zijn lage kosten het belangrijkst, en verbruik je relatief veel energie tijdens kantooruren? Dan is dynamische energie (bijna) altijd de slimste keuze.

We snappen dat het geen makkelijke keuze is, dus hebben we nog veel meer informatie voor je verzameld in ons gratis e-book ‘Grip op je zakelijke energiecontract’. Download het om te ontdekken welke zakelijke energie voor jou het beste is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.