Zakelijk rijden in het buitenland: dit moet je weten

15 december 2023 11:07

Zakelijk rijden in het buitenland: dit moet je weten

Nu het aantal bedrijven in Nederland blijft toenemen, zijn ondernemers steeds vaker bezig met het zoeken naar groeimogelijkheden. Zo kiest een deel van de Nederlandse ondernemers ervoor om ook in het buitenland te gaan ondernemen. Dat zorgt voor meer zakelijk verkeer tussen Nederland en het land waar de organisatie zich gevestigd heeft.

Zakelijke reizen naar het buitenland brengen vaak een extra laag van planning met zich mee, vooral als het gaat om autorijden. Hoewel veel mensen het vliegtuig of het openbaar vervoer pakken, is op pad gaan met een zakelijke auto in veel gevallen het meest efficiënt. Rijden in het buitenland is net even anders dan in Nederland. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips en tricks verzameld die je kunt gebruiken voor zakelijk rijden in het buitenland.

Kijk of je een wegenvignet nodig hebt in het buitenland

Je moet bijvoorbeeld weten dat het in veel landen buiten Nederland verplicht is om een wegenvignet te hebben. Rijd je bijvoorbeeld regelmatig naar landen als Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije? In die landen is het verplicht om een tolvignet te hebben voor de snelwegen. In sommige gevallen kun je de snelwegen vermijden, maar dat zorgt er niet voor dat je reis sneller of efficiënter gaat. Schaf daarom voor vertrek al een vignet aan.

Wanneer je vaker in het land moet zijn, is het aan te raden om voor een vignet met de langste duur te gaan. Meestal betreft dat een vignet met een duur van 365 dagen. Sommige landen hebben kortere vignetten; in Oostenrijk kun je bijvoorbeeld ook een vignet voor twee maanden of tien dagen afnemen. Scoor je vignet op tijd en weet waar je moet zijn. Via Wegenvignetten.nl koop je met gemak een vignet voor landen zoals Oostenrijk en Zwitserland.

Zorg voor de nodige verzekeringen en documentatie

Daarbij is het raadzaam om voordat je de weg op gaat in een ander land ervoor te zorgen dat je autoverzekering alle dekking biedt voor het buitenland. Het kan zeker geen kwaad om je verzekering even na te lopen. Kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van hulp in het buitenland bij autopech? En wat wordt er wel of niet gedekt wanneer je een ongeluk hebt? Controleer direct even of je over een internationaal rijbewijs beschikt, waarmee je in het buitenland kan rijden.

Er zijn sowieso wat items die handig zijn in je auto wanneer je op pad gaat in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO-doos en eventueel zelfs een brandblusser voor het geval dat. Verder moet je weten dat je in de meeste landen een gevarendriehoek en/of een veiligheidshesje per persoon moet hebben. Via de zoekmachine vind je per land informatie over wat je wel en niet in je auto dient te hebben. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn om boetes te voorkomen.

Weet wat voor brandstof je in het buitenland nodig hebt

Wat ook zeker niet mag ontbreken voor vertrek, is de kennis over welke brandstof je nodig hebt in het buitenland. Waar je in Nederland maar al te goed weet welke pomp je moet hebben, kan je in een ander land verward raken door de benamingen van benzine, diesel en LPG. Het is van belang om de juiste brandstof te tanken. Een aantal voorbeelden van namen in andere landen in Europa:

  Benzine Diesel LPG
Duitsland Super95, Superbenzin, Superplus 98 Diesel LPG
Frankrijk Sans Plomb 95, SP95-E10, Super sans plomb Gazole GPL
Oostenrijk Super (bleifrei), Super plus Diesel LPG
Spanje Gasolina Sin Plomo 95/98 Gasoléo, (Aceite) Diesel GLP, gasauto
Zwitserland Super, Super plus Diesel LPG, GPL

Heb je per ongeluk toch de verkeerde brandstof getankt? Start de motor dan niet. Regel direct hulp, bijvoorbeeld via Google bij een autogarage in de buurt of via de algemene pechhulpdienst in dat land.

Navigatie in het buitenland is een must

Tot slot is het handig om te investeren in een goed navigatiesysteem wanneer je in het buitenland gaat rijden. Zorg ervoor dat je een dergelijk systeem voordat je vertrekt goed instelt, omdat je onderweg natuurlijk geen smartphone of ander apparaat achter het stuur mag gebruiken. Uiteraard kun je onderweg wel even op een parkeerplek langs de snelweg stoppen als je het idee hebt dat de navigatie het niet doet naar behoren. 

Wat hierbij goed is om te weten, is dat je niet overal een app mag gebruiken die je waarschuwt voor eventuele flitspalen en controles van politie. De welbekende en veel gebruikte app Flitsmeister mag je bijvoorbeeld bijna overal in Europa gebruiken, maar niet in Zwitserland, Turkije of op Cyprus. Ook in Frankrijk en Duitsland kun je een boete krijgen als je de signalering voor flitsers aan hebt staan. Denk daar dus goed aan!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.