Wetswijzigingen per 1 juli 2024: wat verandert er?

28 juni 2024 13:57

Wetswijzigingen per 1 juli 2024: wat verandert er?

Naast de wijzigingen die ingaan in het nieuwe jaar, veranderen er in de zomer ook vaak een aantal zaken op het gebied van salaris en HR. Hoewel er dit jaar minder nieuwe wijzigingen zijn dan voorgaande jaren, is het wel belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. In dit artikel zetten we daarom de wetswijzigingen voor je op een rij. Daarnaast blikken we alvast vooruit op de verwachtte wijzigingen in de loop van dit jaar of volgend jaar. Zorg dat je op de hoogte bent!  

Stijging minimumloon

Vanaf 1 juli 2024 stijgt het minimumloon met 3,09%. Dit komt met name door de ontwikkeling van cao-lonen. Hoewel er sprake was van een geplande extra verhoging van 1,2%, heeft de Eerste Kamer dit voorstel afgekeurd. Toch is er dus wel sprake van een stijging van het minimumuurloon. Belangrijk om te weten is dat sinds 1 januari 2024 het minimumloon per uur wordt bepaald, wat betekent dat er geen vast minimumloon per dag, week of maand meer wordt voorgeschreven door de wet.

Voor medewerkers van 21 jaar en ouder betekent de verhoging een nieuw minimumuurloon van €13,68 per uur. Ook voor jongere medewerkers zijn er nieuwe uurlonen vastgesteld in het minimumjeugdloon:

Leeftijd

Minimumuurloon

21 jaar en ouder

€13,68

20 jaar

€10,95

19 jaar

€8,21

 

18 jaar

€6,85

 

17 jaar

€5,40

 

16 jaar

€4,72

 

15 jaar

€4,10

 

Vakantiedagen vervallen

Zijn er medewerkers die nog wettelijke vakantiedagen uit 2023 over hebben? Dan is het belangrijk om te weten dat deze vakantiedagen per 1 juli 2024 komen te vervallen. Gaat het om bovenwettelijke vakantiedagen? Dan gelden er andere regels, die zijn namelijk vijf jaar geldig. Zorg dat je medewerkers goed geïnformeerd zijn, zodat ze op de hoogte blijven en geen vakantieuren verliezen zonder het te weten.

Rapporteren zakelijk verkeer en woon-werkverkeer verplicht

De CO2-registrateverplichting is verschoven naar 1 juli 2024, in plaats van 1 januari 2024. Dit betekent dat je als werkgever met 100 of meer medewerkers, vanaf 1 juli 2024, bepaalde gegevens moet rapporteren over zakelijke ritten en woon-werkverkeer in Nederland. Het gaat hierbij om reizen waarvoor je als werkgever een financiële vergoeding geeft of een voertuig of vervoersbewijs beschikbaar stelt aan medewerkers. Je rapporteert het aantal kilometers per jaar, het gebruikte vervoersmiddel en type brandstof.

Welke wijzigingen kun je binnenkort verwachten?

Aan het begin van dit jaar zijn er al verschillende nieuwe wetten voor ondernemers ingevoerd. Gedurende het jaar worden nog meer wijzigingen verwacht, waarvan de details op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Een aantal verwachte wijzigingen zijn onder andere:

  • Nieuwe regels over flexcontracten: het nulurencontract kan worden vervangen door een basiscontract.
  • Aanpassing ketenregeling: na 3 tijdelijke contracten moeten werkgevers mogelijk 5 jaar wachten voor het aanbieden van een nieuw contract.
  • Einde LIV in 2025: Het Lage-inkomensvoordeel wordt afgeschaft. Hier komt mogelijk een nieuw voordeel voor kwetsbare jongeren.
  • LKV oudere werknemer: voor nieuwe contracten op of na 1 januari 2024 vervalt het loonkostenvoordeel voor oudere medewerkers in 2026.
  • Nieuwe wet concurrentiebeding: er komen strengere regels voor concurrentiebedingen zoals een geldigheid van maximaal 1 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst.
  • Zieke medewerker: sneller duidelijkheid en mogelijkheid tot re-integratie in het tweede spoor vanaf het tweede ziektejaar.
  • Verplichte vertrouwenspersoon: voor bedrijven met 10+ medewerkers komt een verplichting voor het aanbieden van een vertrouwenspersoon.  
  • Strengere regels arbeidsmigranten: uitbreiding van strafbaarstelling bij onderbetaling, slechte huisvestiging, etc.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.