Wetswijzigingen in 2024 die van invloed zijn op uw personeelsbeleid

13 december 2023 11:07

Wetswijzigingen in 2024 die van invloed zijn op uw personeelsbeleid

Het is alweer de laatste maand van 2023. De feestdagen komen eraan en veel ondernemers zijn bezig met de jaarafsluiting. Maar het nieuwe jaar komt al snel dichterbij. En daarmee ook een aantal belangrijke wetten die impact hebben op uw personeelsbeleid. Als u hier nog geen rekening mee heeft gehouden, dan heeft u daar nog een paar weken de tijd voor. Graag wijs ik u op enkele relevante wijzigingen.

Minimumuurloon

Op 1 januari treedt een wet in werking die een uniform minimumuurloon bepaalt voor alle werknemers, ongeacht hoeveel uur de werknemer per week werkt. Met het huidige minimummaandloonbegrip verschilt het per sector en de normale voltijd arbeidsduur (36 of 40 uur) hoe hoog het minimumuurloon is. Dat zorgt voor ongelijkheid. Deze wet neemt die ongelijkheid weg. Het minimumloon stijgt met 3,75% naar een bedrag van € 13,27 per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Houd hier rekening mee.

Scholingssubsidie

Het STAP-budget stopt per 2024. Er komt een nieuwe scholingssubsidie genaamd SLIM. Deze is bedoeld als stimulans voor leren en ontwikkelen in het mkb. De aanvraag kan worden gedaan door individuele mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de sectoren recreatie, landbouw en horeca. Ga na of u hiervoor in aanmerking komt.

Vrije ruimte werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt (tot en met het fiscale loon van € 400.000) in 2024 weer verlaagd naar 1,92%. De ruimte was dit jaar tijdelijk verhoogd naar 3% vanwege de hoge inflatie. Anticipeer op deze beperktere ruimte.

Hogere reiskostenvergoeding, thuiswerkvergoeding en onbelaste Ov-kaart

Voor 2024 geldt een verhoging van de maximale onbelaste reiskostenvergoeding voor zakelijke reiskosten van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. De huidige onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag gaat waarschijnlijk ook omhoog. Hoe hoog dit bedrag zal zijn wordt later deze maand duidelijk. Ook wordt later deze maand eveneens duidelijk of een Ov-kaart vanaf 2024 altijd onbelast mag worden vergoed of verstrekt. Een voorwaarde zal zijn dat de werknemer de Ov-kaart voor zakelijk reizen gebruikt. Stel vast wat verhoging van deze kosten voor uw onderneming betekent en of u dit als arbeidsvoorwaarde aanbiedt of niet.

Rapporteren over CO2-uitstoot

Vanaf (naar verwachting) juli 2024 moeten ondernemingen met 100 werknemers of meer rapporteren over de vervuiling van het zakelijke- en woon-werkverkeer van hun werknemers. Deze gegevens moeten ondernemers insturen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Inventariseer hoe uw onderneming dit gaat rapporteren.

Certificeringsplicht voor uitzendbureaus

Deze plicht wordt vermoedelijk pas op 1 januari 2026 ingevoerd, maar vereist wellicht wat voorwerk. Vandaar dat ik dit toch benoem. Deze wet heeft tot doel de positie van uitzendkrachten beter te beschermen. Een aanvraag voor certificering moet halverwege 2025 geschieden. Op dat moment moet het uitzendbureaus al over onder meer een SNA-certificaat beschikken en aan eisen voldoen zoals de NEN-norm 4400. Maak een plan om hieraan tijdig te voldoen.

Daarnaast staan er nog meer belangrijke en interessante onderwerpen op de agenda in 2024, zoals:

  • meer zekerheid voor flexwerkers
  • hervorming van het concurrentiebeding
  • gelijke beloning voor mannen en vrouwen
  • overleg tussen werkgever en werknemer over bereikbaarheid buiten werktijd
  • de verplichtstelling van een vertrouwenspersoon
  • gelijke kansen bij werving en selectie.

Deze wetsvoorstellen brengen ook wijzigingen voor uw onderneming en bedrijfsvoering mee. Houd dit dus goed in de gaten. «

Pauline Nijboer is advocaat arbeidsrecht bij Stellicher advocaten in Arnhem. Neem bij vragen contact op met Pauline via 026 - 377 71 11, of via e-mail: p.nijboer@stellicher.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.