Wethouder Vergunst wil meer bouwkranen in Nijmegen

16 oktober 2023 09:54

Wethouder Vergunst wil meer bouwkranen in Nijmegen

“De verwachtingen over het tempo van de woningbouw en het scheppen van nieuwe bedrijfsruimte zijn hoog gespannen”

Van visie naar realisatie. Zo omschrijft de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst van stedelijke ontwikkeling zijn ambitie voor deze collegeperiode. Concreet betekent dat nog meer bouwkranen in de stad, want Nijmegen bouwt aan zijn toekomst.

Over zijn visie zegt wethouder Vergunst: “We willen als stad de groei opvangen binnen de gemeentegrenzen. Dat betekent efficiënt omgaan met de ruimte en functies combineren. We doen het om het unieke landschap rond de stad te sparen. Denk aan de Ooijpolder en Heumensoord. Ik geloof dat we de groei binnen de stadsgrenzen kunnen opvangen, maar dat vraagt wél veel van de stad. Die puzzel wil ik helpen oplossen, waarbij we dan ook nog te maken hebben met veranderende omstandigheden. Denk aan personeelstekort en duurder wordend bouwmateriaal.”

Leefbaarheid

Bouwen aan de toekomst van Nijmegen gaat voor de wethouder verder dan het stapelen van stenen. Natuurlijk moet er alles aan gedaan worden om de woningbouw te versnellen. De stad voorziet tot 2040 in 15.000 tot 17.000 woningen. Bij de nieuwbouw kan relatief gemakkelijk rekening gehouden worden met klimaat- en energiedoelen door bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen en goede woningisolatie. Maar woningbouw is geen doel op zich: “Het gaat ook om samenleven, bouwen aan een prettig leefbare stad. Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat de voorzieningen in Nijmegen Noord eindelijk ingevuld gaan worden. De tijdelijke supermarkt wordt vervangen door twee permanente, en ook een school, apotheek, bibliotheek en sportfaciliteiten komen van de grond. Dat zijn voorzieningen, maar mensen kunnen elkaar daar ook ontmoeten. Verder wil ik rekening houden met biodiversiteit. Dat alles tezamen bedoel ik met bouwen aan de toekomst.”

Pluspunt

Aan de Graaf Allardsingel in Nijmegen Noord komt het hoogste gebouw van dat gebied te liggen. Het heet Living-Inn en biedt ruimte aan een diversiteit aan senioren en jongeren. Daar zijn ook senioren bij die op termijn meer zorg nodig hebben. Tussen dat complex en de spoorweg zijn nog eens honderden woningen voorzien. Hier, in de zogeheten Hof van Holland, zijn ook voorzieningen voor de wijk geraamd. Wethouder Vergunst vindt het een pluspunt dat er niet alleen landelijke ketens een plek krijgen, maar ook gevestigde Nijmeegse ondernemers.

Studenten

Mooi natuurlijk, die woningbouw, maar als de universiteit alsmaar buitenlandse studenten aan blijft trekken, dan is het dweilen met de kraan open. Wethouder Vergunst nuanceert dat beeld voor Nijmegen. Ten eerste heeft de Radboud Universiteit met 14% een laag percentage buitenlandse studenten. Dat komt omdat er nooit stevig op is ingezet om ze aan te trekken. Toch is ook in Nijmegen een tekort van 2,5 duizend eenheden. Daarom zet de stad in op nieuwbouw voor studenten op bijvoorbeeld de plaats van het GGD-gebouw aan de Groenewoudseweg en in Lent. Ten tweede zijn internationale studenten en onderzoekers volgens de wethouder nu eenmaal onontbeerlijk voor de stad. Dit vanwege bijvoorbeeld het internationaal gerenommeerde Donders Instituut en Max Planck Instituut. En de universitaire afdeling astrofysica haalde de wereldpers met een foto van en onderzoek naar zwarte gaten.

‘Het gaat ook om samenleven, bouwen aan een prettig leefbare stad’

Woningsplitsen

Het tekort aan woonruimte in de stad kan deels worden opgevangen als alleenwonende 55-plussers in eengezinswoningen doorschuiven naar kleinere woonruimte. De gemeente kan de alleenwonenden 55-plussers niet dwingen, maar voorziet wel in verhuiscoaches om samen praktische (verhuis-) zaken aan te pakken. Het idee erachter is dat een betere begeleiding het verhuisproces kan stimuleren. Verder experimenteren woningcorporaties met het splitsen woningen. Soms krijgen bewoners een eigen slaap- en badkamer en delen ze de woonkamer; ook worden woningen opgesplitst in zelfstandige wooneenheden. “En verder is het van belang dat we bij nieuwbouw letten op het woningtype. Dus ook kleinere wooneenheden bouwen. Want we zien in Nederland nu eenmaal de trend in de toename van het aantal eenpersoons huishoudens”, zegt de wethouder.

Metterswaene

Spreken over bouwen kan haast niet zonder de stikstofproblematiek te benoemen. Dat gebeurt dus ook in Nijmegen. Maar het is volgens wethouder Vergunst in Nijmegen een beperkt probleem omdat de geplande nieuwbouw bestaande natuurgebieden gering belast. Gestegen bouwkosten en gebrek aan bouwkundig personeel ziet hij als grotere boosdoeners. Dat eerste speelt momenteel een rol bij de vertraagde bouw op de plaats van voormalig Metterswaene, voor het NS-station. En dan is er bij nieuwbouw nog de vraag of er voldoende elektriciteit beschikbaar is.

“De verwachtingen over het tempo van de woningbouw en het scheppen van nieuwe bedrijfsruimte zijn hoog gespannen”

Experiment

De gemeente Nijmegen ziet wel mogelijkheden iets te doen aan de gestegen bouwkosten. Zo wordt er druk geëxperimenteerd met het préfabriceren van woningdelen in de fabriek. Dan is er minder personeel nodig en kan op locatie sneller en met minder logistieke bewegingen gebouwd worden. “Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouw in de wijk Jeruzalem in de Wolfskuil Daar zijn 200 woningen gesloopt en op de bestaande fundering is op die manier snel gebouwd”, vertelt wethouder Vergunst, “Het zijn innovaties waar we graag aan meewerken. Zo is er een leerwerkplek voor dit soort bouw ingericht op het NYMA-terrein. Het is een experiment waar onderwijs, ontwikkelaar, bouwbedrijf en de gemeente Nijmegen bij betrokken zijn. We bevorderen er expertise mee.”

Sportvoorziening

Ondernemers passen uiteraard ook in Nijmeegse strategie voor de toekomst. Zo wordt het bedrijventerrein De Grift verder ontwikkeld en komt er ruimte voor uitbreiding. In Winkelsteeg kan veel efficiënter gebruik gemaakt worden van de ruimte ten behoeve van wonen, werken en voorzieningen. Aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21 worden nu 500 verplaatsbare woningen geplaatst. In totaal is er in Winkelsteeg ruimte voor 6500 woningen. Een productiebedrijf heeft interesse getoond om zich hier te vestigen en het idee wordt onderzocht om op het dak ervan sportvoorzieningen aan te leggen. In sommige steden, zoals in Utrecht, gebeurt dit al. Wethouder Vergunst: “We moeten dan wel heel zorgvuldig onderzoeken of de bedrijvigheid te combineren valt met de woonfunctie op het terrein. Maar met kantoren, een werkplaats of (elektrische) stadsdistributie zijn volgens mij prima combinaties mogelijk.”

Uitdaging

Wethouder Noël Vergunst ziet het als zijn uitdaging om in gesprek met ondernemers en ontwikkelaars te bezien wat er nodig is om intensief binnenstedelijk bouwen mogelijk te maken. Hij besluit: “De verwachtingen over het tempo van de woningbouw en het scheppen van nieuwe bedrijfsruimte zijn hoog gespannen. Die verwachtingen wil ik managen en zo goed mogelijk faciliteren. Waar mogelijk helpen we als gemeente om de factoren die in de weg zitten te tackelen. En kijken we wat nodig is voor het versnellen van de vooruitgang.” «

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.