Welke drager kies jij voor je slimme chip?

30 juni 2022 09:02

Welke drager kies jij voor je slimme chip?

Met een RFID-chip maak je van een eenvoudige pas of tag een vernuftig ding. Door dit stukje techniek toe te voegen, kun je met de pas of tag letterlijk deuren openen, betalingen doen, toegang registreren enzovoort. Maar wanneer kies je nu voor een smart card en wanneer is een tag of keyfob een betere keuze? We bekijken het in deze blog.   

Het verschil tussen een plastic pas en een keyfob  

De plastic pas kent iedereen wel. En het gebruik van slimme passen zie je ook steeds vaker. Misschien woon jij wel in de stad en heb je een pasje om de ondergrondse container te openen voor je vuilniszakken. Maar denk ook aan het scannen van je klantenpas in de supermarkt of de skipas waarmee je in de winter toegang krijgt tot de skiliften.  

Een keyfob kan eigenlijk exact hetzelfde. Ook daarin zit een geprogrammeerde chip die je toegang kan geven tot allerlei systemen. De keyfob heeft alleen een andere vorm en wordt ook wel een druppel, tag of keytag genoemd. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat het informatiedragers zijn, net als de plastic pas.  

Naast de informatie die in de chip wordt verwerkt, kun je ook aan de buitenkant informatie toevoegen aan de dragers. Zo kun je een plastic pas volledig bedrukken, aan beide kanten. Een keyfob is vaak wat kleiner en biedt dus minder plek voor bedrukking.  

Om te bepalen of de plastic pas of de keyfob de beste keuze is, kun je de volgende 5 punten tegen elkaar afwegen.  

1. Gebruik 

Hoe wordt de informatiedrager gebruikt? Een plastic pas en een keyfob kunnen allebei toegang verlenen. Je houdt hem bijvoorbeeld tegen een toegangspoortje aan of laat hem scannen door iemand. Als je de beveiliging nog sterker wilt maken, zou je kunnen kiezen voor een pas. Als je daar ook nog een foto van de gebruiker op drukt, wordt de pas zelfs een identificatiemiddel.  

2. Bedrukking 

Op een plastic pas kun je meer informatie kwijt dan op een keyfob. Gewoon omdat een pas groter is. Dat biedt ruimte voor bijvoorbeeld adresgegevens, een pasfoto en een mooi ontwerp in de huisstijl van je bedrijf. Toch kun je op een keyfob vaak ook wel een logo en/of een ID-nummer drukken.  

3. Duurzaamheid 

De keyfob is iets robuuster dan een plastic pas en kan daardoor beter tegen een stootje. Ook kun je tekst en logo’s eventueel lasergraveren, waardoor het lang leesbaar blijft. Die mogelijkheid heeft een plastic pas niet. Aan de andere kant kun je een plastic pas weer gemakkelijk in je portemonnee doen, waardoor die goed beschermd is.  

4. Kosten 

Heb je weinig te besteden, dan wint de plastic pas het waarschijnlijk van de keyfob. De kostprijs van een plastic pas is over het algemeen iets lager dan die van een keyfob. 

5. Draagbaarheid 

Ten slotte kun je nadenken over hoe draagbaar de informatie moet zijn. Een pasje kun je eenvoudig bewaren in een portemonnee, of in een badgehouder doen. Met een jojo eraan kun je die dan aan je kleding bevestigen. Dat kan met een keyfob ook. Maar die hang je net zo makkelijk aan een sleutelbos. Dat kan met een plastic pas dan weer niet.  

Twijfel je nog? 

Misschien vind je het nog steeds lastig kiezen. Laat je dan adviseren door iemand die beide opties goed kent. DCP kan je precies vertellen wat voor jouw situatie de beste optie is. Zij bedrukken niet alleen plastic passen en keyfobs, maar hebben ook alle techniek in huis om ze voor je te programmeren.  

DCP 
Aarhusweg 7 
9723 JJ Groningen  
Tel. 050 579 00 84 

E-mail info@dcp.nl 
www.dcp.nl 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.