Welke AOV is de beste keuze voor ZZP'ers?

20 september 2021 10:30

Welke AOV is de beste keuze voor ZZP'ers?

Als ZZP’er word je ongetwijfeld regelmatig geconfronteerd met aanbiedingen van verzekeraars die je er graag van overtuigen dat het verstandig is om als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast maken ze graag aan je duidelijk dat zij de meest geschikte AOV voor je aanbieden. De enige persoon die dit kan bepalen ben je zelf. Het is hiervoor wel belangrijk om de opties te vergelijken. Welke AOV is de beste keuze voor ZZP'ers? In dit artikel geven we je inzicht hoe je op een eenvoudige manier een antwoord kunt krijgen op deze vraag.

Verzekeringsmogelijkheden voor een ZZP'er

Een verzekeringsmaatschappij kan er alles aan doen om je te overtuigen dat je bij deze maatschappij een AOV moet afsluiten maar ze hebben volledig gelijk als ze stellen dat je als ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt. Uit onderzoeken naar de verzekeringsgraad van ZZP’ers blijkt dat veel zelfstandigen onvoldoende verzekerd zijn. Veel ZZP’er zijn immers voornamelijk gericht op het leveren van hun goederen en diensten. Hierbij wordt er niet of nauwelijks over nagedacht over het afsluiten van de juiste verzekeringen voor hun bedrijf en voor hunzelf. Verstandig is dit uiteraard niet. Ondernemen brengt risico’s met zich mee en het is zeer raadzaam om je hiertegen in te dekken. Hierbij kan gedacht worden aan schadeverzekeringen, inkomensverzekeringen en zorgverzekeringen maar zeker ook aan arbeidsongeschiktheid.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ZZP'er?

Je bent arbeidsongeschikt als je niet meer in staat bent om met je huidige werk een economische meerwaarde te realiseren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke- en gehele arbeidsongeschiktheid. Als je in loondienst zou zijn, ben je automatisch verzekerd voor dit soort situaties. Als je ZZP'er wordt er in dit soort situaties géén steun vanuit de overheid geboden. Zelfstandige ondernemers hebben bijvoorbeeld geen recht op een uitkering van de ziektewet. Het is voor een ZZP’er erg verstandig dit soort bedrijf gerelateerde zaken goed te regelen. Het afsluiten van een AOV lijkt een kostenpost maar als je in een (financieel onvoorziene) situatie komt die je had kunnen afdekken, denk je hier zeker anders over. Om nogmaals op de eerder genoemde onderzoeken terug te komen: uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 1 op de 10 ondernemers arbeidsongeschikt raken. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan een belangrijk financieel vangnet!

Verschillende AOV mogelijkheden voor ZZP'ers

Op basis van de grote hoeveelheid verzekeraars die je benaderen, kun je de terechte conclusie trekken dat er veel aanbieders zijn die een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP aanbieden. Er kan vanzelfsprekend slechts één optie de beste keuze voor je zijn, ondanks dat de verzekeraars zelf je graag anders doen laten denken. Om vast te kunnen stellen welke optie dit is, moet je jezelf eerst verdiepen in de verschillende AOV mogelijkheden voor ZZP'ers. Je hebt hierin grofweg drie opties. Bij de traditionele AOV krijg je maximaal tot aan je pensioen een uitkering als je arbeidsongeschikt wordt. Voor deze arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je maandelijks een premie. Je kunt ook een keuze maken voor een AOV waarbij je specifieke risico’s (zoals ernstige ziekte of ongevallen) afdekt. In dat geval betaal je een beperkte premie en verzeker je jezelf voor een specifieke tijdsduur. Tot slot kun je kiezen voor een collectieve AOV voor ZZP'ers. Dit is een individuele verzekering waarbij je kunt profiteren van een collectiviteitskorting.

Als je deze bovenstaande keuzemogelijkheden hebt afgewogen, kun je de volgende stap zetten bij het maken van je keuze en dat is het maken van een onafhankelijke vergelijking. Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP vergelijken doe je het beste met behulp van een vergelijkingssite die gespecialiseerd is op dit gebied. Hiermee kun je snel en eenvoudig een vergelijking maken en een overwogen keuze maken. Het is immers verstandig om te beseffen dat jij als ZZP’er de enige bent die voor de financiële gevolgen opdraait als je niet op de juiste manier verzekerd bent. De keuze is aan jou…..

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.