Webdesign trends in 2022 voor zakelijke websites

2 maart 2022 09:11

Webdesign trends in 2022 voor zakelijke websites

Wat zullen de trends zijn in 2022 voor webdesign? Er zijn zoals ieder jaar weer vele nieuwe technieken en visuele hoogstandjes om een website aantrekkelijker en moderner te maken. Webdesign heeft de afgelopen decennia veel ontwikkelingen meegemaakt. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en competitiever aangezien we steeds meer tijd online doorbrengen. Ontwerpers in webdesign worden constant uitgedaagd om niet alleen een goede gebruikerservaring te creëren, maar ook om emotioneel in contact te staan met de gebruikers.

Om dit te kunnen bereiken, worden de grenzen van creativiteit steeds verlegd, en nieuwe technieken geïntegreerd, vooral op het gebied van interactie. Oude technieken krijgen juist een update zoals het bekende kleurverloop design (Gradient Design). Zo zien we in de trends voor 2022 veel retro-eigenschappen en creatieve manieren om lettertypen te gebruiken en ligt de nadruk op het vereenvoudigen van de navigatiestructuur. Maar tegelijkertijd zien we ook hoe webdesign gemoderniseerd wordt met visuele effecten zoals glasmorfisme en korrel of ‘Grain’ effecten bij kleurverloop.

Door de toegenomen complexiteit en mogelijkheden is het meer dan ooit tevoren nodig geworden voor ondernemers om een website laten maken uit te besteden aan een gespecialiseerde expert zoals Chucks Webdesign. Zo zijn ondernemers er van verzekerd dat er geen mogelijkheid onbenut gelaten wordt en dat de bedrijfswebsite onderscheidend en effectief is.

Een selectie uit de belangrijkste webdesign trends in 2022

Aangepaste cursors
We zijn erg gewend om de traditionele witte aanwijzer als cursor te gebruiken. Maar dit jaar kiezen sommige ontwerpers voor innovatie en we zien steeds meer webpagina's met aangepaste cursors.
Normaal gesproken wordt een cursor "naakt" weergegeven. Met de nieuwe trends worden de cursors echter zo uniek mogelijk vormgegeven om zich te kunnen onderscheiden van andere websites. Dit is een verdere stap in de al eerdere trends omtrent het personaliseren van websites.

Er zijn veel opties als het gaat om het aanpassen van het design van de cursor. De laatste tijd zien we bijvoorbeeld grotere cursors en met andere vormen, zoals cirkels. Bij het uitvoeren van deze aanpassing moet er natuurlijk wel rekening worden gehouden met het ontwerp van de site, het doel en de bezoekerscategorie van de website, evenals de boodschap en de ervaring die er overgebracht moet worden aan de gebruikers.

Naast het uiterlijk van de cursor, is het ook steeds populairder om de cursor te laten veranderen als interactie-element als je hem bijvoorbeeld over verschillende delen van de website beweegt. De cursor kan dan groter of kleiner worden en van vorm of kleur veranderen, maar ook reageren op andere elementen van de website zoals het onthullen van tekst of afbeeldingen.

Korrelige kleurverlopen
Kleurverlopen zijn al heel lang populair in webdesign en het lijkt er niet op dat dit snel zal verdwijnen. 2022 brengt wel wat nieuwe trends met betrekking tot de mogelijkheden daarvan. Een van de belangrijkste trends in webdesign is het gebruik van korrelige kleurverlopen of ‘Grainy Gradients’. Dit zorgt voor een rustiger effect, de textuur geeft de website namelijk een natuurlijker uiterlijk.
Korrelige kleurverlopen kunnen op de hele webpagina of juist alleen op bepaalde web elementen worden toegepast, bijvoorbeeld op de achtergrond of in objecten, zoals illustraties, pictogrammen of lettertypen.

Glasmorfisme
Glasmorfisme of ‘Glassmorphism’ is een glas-effect. Sommige elementen krijgen visueel een glasachtig effect, door transparantie te combineren met onscherpe motieven. Het heeft een soort 3D-effect en dat geeft weer een gevoel van ruimte en diepte aan een webpagina, door verschillende transparante patronen te gebruiken.

Dit effect helpt om elementen te laten opvallen en de leesbaarheid aangenamer te maken. Dit is heel handig zeker als je kleur wilt toevoegen aan verschillende delen van een pagina. Het is een zeer veelzijdige techniek, die kan worden gebruikt voor afbeeldingen en velden zoals formulieren. Het geeft een hele professionele en vertrouwelijke uitstraling en is daarom ook een trend die we gaan zien in bijvoorbeeld de diensten- en overheidsectoren.

3D elementen
Het gebruik van 3D elementen in webdesign zit nog steeds in een stijgende lijn die ook in 2022 zal doorzetten. Het gebruik van 3D in objecten zoals illustraties of animaties wordt steeds populairder en toegankelijker. 3D geeft een moderne uitstraling en helpt om de site echt te doen onderscheiden. Het toevoegen van 3D elementen vereist wel wat meer kennis aangezien het beter is om een uniek 3D onderdeel van eigen design toe te passen. Gelukkig zijn er grafische specialisten die je kunnen helpen met het ontwikkelen van mooie 3D concepten. Denk bij 3D trends vooral aan grafieken, animaties en transparante teksten.

Dark Mode
Webdesign wordt steeds interactiever en biedt een veelvoud aan opties om de weergave van de website prettiger te maken voor de gebruiker. En donkere modus of ‘dark mode’ is een van de mogelijkheden die het belangrijkst wordt, waardoor het niet mag ontbreken tussen de webdesign trends van 2022.

Aan de ene kant wint de Dark Mode aan populariteit omdat het een ​​betere gebruikerservaring geeft. Veel gebruikers kiezen ervoor om de donkere modus in hun applicaties en websites te gebruiken, omdat er wordt beweerd dat dit helpt tegen vermoeide ogen en ook de levensduur van de batterij zou er door worden verlengd.

Een ander aspect van de Dark Mode is dat een donker kleurenpalet interessant is voor esthetische doeleinden. Zo wordt een donker kleurenpalet vaak in verband gebracht met producten van luxe en exclusiviteit. Het is dan ook een trend om met dit soort kleurencombinaties in te spelen op de emoties van de bezoeker.

One-pagers
One-page websites winnen steeds meer aan populariteit. One-pagers zijn websites waarin de informatie wordt weergegeven op slechts één pagina. De pagina wordt verdeeld in secties die zijn geordend door een topmenu met ankerlinks. Hierdoor is het navigeren door meerdere pagina’s vervangen door het simpele gebruik van de scroll. One-page websites zijn een zeer interessante optie voor projecten die bedoeld zijn voor één enkel onderwerp of voor het opzetten van een portfolio. Het is namelijk een hele handige manier om de aandacht van de gebruiker te trekken en te behouden aangezien alle informatie zich op 1 plek bevindt.

Zeer grote lettertypen
Het gebruik van enorme lettertypen is een andere trend in webdesign voor 2022. Het is een techniek die zeer krachtig en veelzijdig kan zijn, en qua design zijn er steeds meer mogelijkheden. Daarom zullen grotere lettertypen een dominante rol gaan spelen in 2022. Je kunt daarbij denken aan het gebruik van grote titels als belangrijkste element van een pagina in plaats van een afbeelding. Ook mag er geëxperimenteerd worden met de lettertypen, zoals kleuren, contouren en vormen. Een andere nieuwe trend voor de lettertypen is een interactie met de cursor, bijvoorbeeld het veranderen van de kleur of vorm als je er met de cursor overheen gaat.

Webdesign anno nu: dynamischer dan ooit tevoren

Webdesign heeft zich ook in 2022 verder ontwikkeld, waarbij retro-elementen worden gecombineerd met innovatieve elementen die interactie en gebruiksgemak bevorderen. Er is in 2022 ook extra oog voor de behoeften van specifieke projecten met one-pagers en het persoonlijker maken van websites door middel van Dark Mode’s en overzichtelijker design.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.