Waterveiligheid en legionella: Belangrijke informatie voor bedrijven
5 juli 2023 15:47
Nederland is een echt waterland. Daarom hechten we ook veel waarde aan de kwaliteit van ons (drink)water. Er zijn strenge regels over de kwaliteit van water. Eén van die regels, is dat we werk maken van legionellapreventie. Legionella kan immers mensen ziek maken. Het voorkomen van deze bacterie in water, heeft een hoge prioriteit.
Welke beheersmaatregelen worden er genomen voor legionellapreventie?
In een risicoanalyse en beheersplan staat precies aan welke eisen een waterinstallatie moet voldoen. Het water mag bijvoorbeeld niet kouder zijn dan 55 graden, als het gaat om warm water. Koud water mag niet warmer zijn dan 25 graden. Op die manier voorkom je de groei van de legionellabacterie in de installatie. Om aan deze eisen te voldoen, gelden er beheersmaatregelen.
Voorbeelden van beheersmaatregelen zijn bijvoorbeeld het regelmatig spoelen van de leidingen. Technisch onderhoud en een correcte registratie van het logboek, horen ook bij de beheersmaatregelen. Meestal wordt de uitvoering van beheersmaatregelen uitbesteed, omdat ze vaak toch wel wat ingewikkeld zijn. Een gespecialiseerd bedrijf kan zorgen voor een optimale uitvoering van de werkzaamheden.
Waarom is legionellapreventie belangrijk?
Legionellapreventie is belangrijk omdat je ziek kunt worden van legionella in water. De Legionella pneumophila bacterie kan die ziekte legionellose veroorzaken. De meeste mensen krijgen daar griepachtige verschijnselen van. Maar besmetting met een legionellabacterie kan ook zorgen voor een longontsteking. Als het gaat om een ernstige longontsteking, spreken we vaak van ‘veteranenziekte’.
Bij een ernstige longontsteking kan het snel misgaan. Een ontsteking breidt zich uit en uiteindelijk krijgt de patiënt moeite met ademhalen. Uiteindelijk kan dat de dood tot gevolg hebben. Omdat we dat in Nederland een zeer onwenselijke situatie vinden, maken we veel werk van legionellapreventie. Daarom zijn er strenge regels over de kwaliteit van water.
Aandacht voor het binnenmilieu
Niet alleen het (drink)water verdient aandacht. In het bedrijfsleven zou er aandacht moeten zijn voor het gehele binnenmilieu. Van een slecht binnenklimaat kun je namelijk ook ziek worden. Het kan zorgen voor luchtwegaandoeningen, ongevallen en mentale gezondheidsproblemen. Alle reden om genoeg aandacht te besteden aan het binnenmilieu, dus.
Een slechte luchtkwaliteit is een van de meest voorkomende oorzaken van ziekte. Er wordt onvoldoende geventileerd, er heerst een droge lucht, of de luchtinstallaties lopen achter in onderhoud. Met een binnenmilieuonderzoek kan een specialist de luchtkwaliteit meten en op die manier problemen achterhalen en verhelpen. Een binnenmilieu onderzoek kan bestaan uit het nemen van een monster, maar ook uit het meten van de temperatuur, CO2, luchtsnelheid en de relatieve vochtigheid. Al deze factoren samen bepalen de kwaliteit van het binnenmilieu. Met schone lucht binnen het pand, werk je aan een betere gezondheid voor medewerkers, bezoekers en voor jezelf!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.