Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met logistiek

9 mei 2022 14:29

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met logistiek

Je bent vast wel eens iemand tegengekomen die logistiek medewerker is. En anders is er hoe dan ook een moment in je leven geweest dat jij het woord logistiek überhaupt een keer voorbij hebt horen komen. Het is typisch zo’n woord dat iedereen kent. Toch is het antwoord op de vraag wat het nu precies inhoudt een lastige. Het is namelijk nogal breed. Om het een en ander voor jou te verduidelijken gaan we er daarom in dit artikel wat dieper op in. Want wat betekent logistiek en hoe gaat dit in zijn werking?

Wat is logistiek?

Als je denkt aan logistiek, dan is het logisch dat je dit direct linkt met het vervoeren van goederen. Het is echter veel meer dan dat alleen. Het gaat niet alleen om het vervoer van plek naar plek, maar ook om het organiseren, plannen en uitvoeren hiervan. Eigenlijk kun je het in z’n geheel omvatten als de reis van bepaalde goederen of producten van de allereerste tot de allerlaatste fase.

Om het gehele proces in goede banen te leiden is het dus zaak om te kijken naar het punt waarop goederen worden verkocht tot en met het moment dat deze doorgaan naar een klant. Dit hele gebeuren wordt omschreven als een logistieke ketting. Net als bij een ketting heeft logistiek een begin en eind en is alles met elkaar verbonden.

Hoe gaat dit proces in werking?

Het zal je niet echt verrassen, maar we beginnen uiteraard bij de aanvoer van de goederen. Je hebt deze immers nodig om iets te produceren. Je maakt afspraken met een leverancier die vervolgens zorgt dat de spullen bij jou terecht komen. Als deze goederen vervolgens binnen zijn, kan jij met je collega’s beginnen aan het productieproces. Binnen dit proces is het ook belangrijk de goederenstroom te beheren. Je moet bepaalde goederen natuurlijk wel gemakkelijk van A naar B kunnen brengen. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht van wat er zich op dat moment in jouw bedrijf bevindt.

Het beheren van het magazijn en het bijhouden van de voorraad is ook een belangrijk aspect van de logistiek. Dit moet natuurlijk effectief zijn door zoveel mogelijk spullen binnen te hebben tegen zo min mogelijk geld en ruimte. Een mooie uitdaging kunnen we wel stellen. Daarin is het overigens ook belangrijk bepaalde prioriteiten te stellen, zodat je altijd aan wensen en verwachtingen van klanten kunt voldoen. Juist in de logistieke wereld is het gestructureerde enorm van waarde.

Als een product geproduceerd is en klaar is om naar de klant te gaan, komen we terecht in het distributieproces. Ook wel de laatste stap genoemd. Dit is eigenlijk de weg vanaf het magazijn naar de deurmat van de klant. Hierin is het vervoer natuurlijk van extreem belangrijke waarde. Door duidelijke afspraken te maken kan er altijd voor worden gezorgd dat een bepaald product ergens op tijd is.

Logistiek, meer dan alleen vervoer

Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval dat logistiek meer is dan alleen het vervoeren van goederen. Er gaat een groot proces aan vooraf dat allemaal aan elkaar vast hangt. Wanneer dit allemaal soepel en gladjes verloopt, weet je zeker dat een klant op tijd en snel kan genieten van een nieuw product.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.