Wat te doen bij overlijden van een medewerker?
3 januari 2023 08:47
We spenderen een groot gedeelte van onze dag op de werkvloer. Daarbij kan je allerlei dingen meemaken. Helaas gebeurt het ook weleens dat een medewerker op de werkvloer komt te overlijden. Of dit nou op een natuurlijke wijze of door een ongeluk is gebeurd; niemand wil een trieste situatie als deze meemaken. Wanneer dit helaas toch heeft plaatsgevonden, is het echter zaak om een plan van actie te hebben waarbij je zowel de overledenen, de nabestaanden als andere medewerkers helpt om door deze zware periode heen te komen. In deze blog vertellen we je precies wat je moet doen bij het overlijden van een medewerker.
Breng de familie van de medewerker op de hoogte
In de eerste plaats is het van groot belang om de familie van de medewerker op de hoogte te brengen. Zij hebben immers het recht om als eerste te horen wat er met hun geliefde of familielid is gebeurd. Niemand wil via-via te weten komen dat hun partner, ouder of kind is overleden. Bovendien kan de directe familie van de medewerker hierdoor zo snel mogelijk via de afgesproken uitvaartverzekering een waardig afscheid inplannen. Het informeren van de directe familie over het overlijden is dan ook met stip het eerste wat je dient te doen.
Informeer de leidinggevende en relevante collega’s
Ten tweede dien je direct de leidinggevende en relevante collega’s van de overleden medewerker op de hoogte te stellen. Zij kunnen hierdoor hun gedachten verzamelen en zo snel mogelijk een plan van actie samenstellen. Dit plan dient er vooral op gericht te zijn om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Zo kan bijvoorbeeld worden besloten dat er tijdelijk iemand anders in de functie van de overledene komt te werken of dat er een rouwverlof wordt gegeven.
Zorg dat iedereen de tijd en hulp heeft om het overlijden te verwerken
Tevens is het van belang om te zorgen dat iedereen de tijd en hulp krijgt die nodig is om het overlijden te verwerken. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld een rouwconsulent wordt ingehuurd die de betrokkenen emotioneel kan bijstaan. Daarnaast is het mogelijk om een rouwkaart te versturen naar iedere medewerker van je bedrijf zodat men weet dat ze hun gevoelens kunnen uiten.
Houd een herdenkingsdienst en maak een lofrede
Tot slot is het aan te raden om een herdenkingsdienst en lofrede te houden ter nagedachtenis van de overleden medewerker. Zo kunnen collega’s, vrienden en nabestaanden hun verdriet delen, verhalen vertellen en eerbetoon brengen. Dit is een bijeenkomst van het rouwproces die je in goede banen moet leiden omdat iedereen hierdoor de mogelijkheid krijgt om afscheid te nemen.
Het overlijden van een medewerker is een zeer trieste gebeurtenis. Toch is het belangrijk om meteen in actie te komen, zodat iedereen de tijd en hulp krijgt die hij of zij nodig heeft om door deze donkere periode heen te komen. Met de bovengenoemde stappen ben je er zeker van dat iedereen de juiste steun en hulp krijgt bij het afsluiten van dit moeilijke rouwproces.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.