Wat te doen als je failliet dreigt te gaan

9 augustus 2022 13:24

Wat te doen als je failliet dreigt te gaan

Als ondernemer hoop je natuurlijk dat je eigen bedrijf een succes wordt. In de meeste gevallen is de beginperiode waarin je het bedrijf opbouwt lastig. Wanneer je eenmaal successen boekt en je bedrijf groeit is dat geweldig. Maar niet altijd is dat succes blijvend. Sommige bedrijven gaan hier zelfs aan ten onder. Waar je vooral niet op hoopt is dat je ooit faillissement moet aanvragen. Helaas is dat soms de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je uit de problemen raakt. 

Wanneer ben je failliet en wat gebeurt er?

Failliet ga je natuurlijk niet zomaar. Dat gebeurt na een periode waarin langere tijd schulden oplopen en je niet meer aan betalingsverplichtingen kunt voldoen. Je kunt zelf faillissement aanvragen bij de rechtbank, maar jouw schuldeisers kunnen daar ook een aanvraag voor indienen. Wanneer je bedrijf failliet verklaard is door de rechtbank, heb je zelf geen zeggenschap meer over bezittingen en geldzaken. Daarvoor wordt een curator aangesteld. Deze probeert ervoor te zorgen dat zoveel jouw schuldeisers alsnog hun geld krijgen. Aan een faillissement kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Dit kunnen onverwachte dingen zijn waar je niet altijd op kunt anticiperen, zoals bijvoorbeeld de corona crisis of een economische crisis waardoor de markt enorm daalt. Ook kan de oorzaak liggen bij te hoge kosten of de ondernemer zelf die niet genoeg kennis heeft van de markt of debiteuren te laat betaalt. Wat de reden ook is, het is altijd vervelend en ontzettend pijnlijk voor de betrokkenen.

Doorstart maken

Een faillissement hoeft nog niet het volledige einde te beteken van je bedrijf. Je kunt in sommige gevallen met de delen van je bedrijf die nog wel goed gaan verder in een andere vorm. Dit is soms mogelijk door middel van het doorstarten na faillissement. Doorstarten betekent eigenlijk dat je in een iets andere vorm van je organisatie verder gaat. Vaak is dit een afgeslankte versie waardoor het mogelijk is bepaalde contracten met klanten en personeel mee te nemen na de doorstart. Dit gebeurt ook in samenspraak met de curator. Niet altijd is een doorstart mogelijk. Laat je dan ook altijd goed adviseren en bereid je goed voor. Een doorstart betekent niet dat je bedrijf automatisch weer gezond is. Wil de doorstart succesvol zijn dat moet je bedrijf nog genoeg gezonde onderdelen hebben, anders staat het al snel weer op losse schroeven.   

Hulp inschakelen

Het aanvragen van faillissement en eventueel doorstarten is een moeilijke periode voor elke ondernemer. Het is niet hoe je het verloop van je onderneming voor je had gezien. Schakel in ieder geval hulp in wanneer deze situatie zich voordoet. Het inschakelen van een advocaat is bij het aanvragen van je eigen faillissement niet verplicht, maar kan wel van enorme waarde zijn in het proces. Het is natuurlijk al moeilijk genoeg dat je in deze situatie zit. Iemand die met je meedenkt en je hierin helpt is dan ook geen overbodige luxe. Ook wanneer je een doorstart wilt maken kan iemand met verstand van zaken je helpen om dit zo goed mogelijk te regelen. Je wilt immers niet een tweede keer in dezelfde situatie belanden. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.