Wat maakt jou een krachtige leider?

18 april 2023 11:39

Wat maakt jou een krachtige leider?

Hoe krijg je een click met je team? Een krachtige leider maakt de click met zijn team en heeft het vermogen het team te stimuleren, ongeacht de taken en expertise die ze hebben. Deze leider gelooft in zijn team, werkt en leert samen en weet het team op één lijn te houden. Samen met het team streeft hij naar een gezamenlijk doel en een succesvolle toekomst.

Vraag je je weleens af waarom het ene team topprestaties levert en iedere dag met een glimlach aan zijn werk begint, terwijl een ander team weinig initiatief toont, geen verantwoordelijkheid neemt en werkt in een klimaat waar achterdocht heerst.

Ons brein regelt motivatie en stress

Iedere ervaring, positief of negatief, slaat het brein op. Het brein reageert actiever op negatieve ervaringen en onthoudt deze beter en langer. Voelt een medewerker zich achtergesteld of bedreigd, dan maakt het brein cortisol (stresshormoon) aan. Terwijl als de medewerker wordt gewaardeerd en hij/zij het gevoel heeft waardevol werk te doen, dan produceert het brein een gelukshormoon (dopamine en serotonine) dat de motivatie verhoogt en een blij gevoel geeft.

“Leiderschap is de kunst om medewerkers iets te laten doen dat ze zelf willen”.

Click your Brain

Leiders, die de click met hun team maken, zijn niet alleen zakelijker, maar hebben vijf belangrijke leiderschapskwaliteiten. Deze kwaliteiten zijn nodig voor een aangename werksfeer, om de spirit erin te houden en om doelgericht te werken aan het succes van de organisatie.

Click Your Brain in vijf essentiële leiderschapskwaliteiten

1. Leer effectief communiceren

Krachtige leiders communiceren duidelijk en zorgen dat het team begrijpt wat ze zeggen. Ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen.  Ze zijn gemakkelijk benaderbaar en staan ​​open voor de behoeften en meningen van het team.

2. Inspireert je team

Een van de belangrijkste essentiële kwaliteiten is de kunst om teamleden in hun kracht te zetten. Inspireer ieder teamlid met een passende benadering. Help een teamlid uitmuntend te worden en je plukt daar samen de vruchten van.

3. Toon waardering en respect

Dit zijn onmisbare onderdelen voor een goede sfeer. Laat merken dat ieders inzet en betrokkenheid wordt gewaardeerd. Geef complimenten wanneer de medewerker dat verdient.

4. Beïnvloed je team

De leider weet zijn team te beïnvloeden zodat het team bereid is een mening, een plan of een voorstel over te nemen. Dit gebeurt alleen als je zelf achter je boodschap staat. Als we iets zeggen, terwijl we met ons gedrag iets anders overbrengen, dan zijn we niet congruent.

5. Geef zelf het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet volgen, geldt dat ook niet voor een slecht voorbeeld? Een krachtige leider neemt het voortouw en gedraagt zich zoals hij/zij wil dat het team zich gedraagt. Geen woorden maar daden! Zo inspireer je het team om je gedrag te kopiëren.

Auteur Ria van Tol

In mijn ervaring van de afgelopen 25 jaar heb ik zeer veel managers in verschillende functies mogen begeleiden. Mijn passie is om managers in hun kracht zetten, zodat ze op een ontspannende manier hun team naar succesvolle prestaties kunnen leiden.

Al meer dan 20 heb ik mij verdiept in de werking van het brein om te weten hoe mensen zich gedragen, hoe ze communiceren en hoe ze met anderen omgaan. 

Als je je leiderschapskwaliteiten wilt ontwikkelen, kan het Topprogramma leidinggeven aan een team je helpen je succes te verhogen. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.