Wanneer geef je loonsverhoging?

16 november 2023 12:54

Wanneer geef je loonsverhoging?

Als ondernemer sta je vaak voor de uitdaging: wanneer is het juiste moment om medewerkers een welverdiende loonsverhoging te geven? Het antwoord hangt af van verschillende factoren. Denk aan groei, prestaties, verplichte loonsverhoging en marktconcurrentie. In dit artikel duiken we in praktische overwegingen en voorbeelden om je te helpen bepalen wanneer het tijd is om jouw medewerkers loonsverhoging te geven.

Verplichte loonsverhoging

Loonsverhoging is vaak een beloning voor inzet en prestaties, maar het bespreken ervan blijft een gevoelige kwestie. Als ondernemer wil je jouw medewerkers belonen voor hun harde werk, maar tegelijkertijd de kosten aan salarissen niet te hoog maken. Toch zijn er gevallen waarin loonsverhoging verplicht is.

In cao’s staan specifieke momenten vastgelegd waarop je als ondernemer verplicht bent om de lonen te verhogen. Het is belangrijk om te weten dat er in de wet niets over verplichte loonsverhoging staat. Op het moment dat er in een cao niks over is beschreven, hebben medewerkers hier dus geen recht op. Uiteraard is de tweejaarlijkse verhoging van het minimumloon hier een uitzondering op.

Tip: De verhoudingen tussen minimumloners en medewerkers die net boven het minimumloon verdienen kunnen door deze tweejaarlijkse verhogingen scheef komen te liggen. Houd dit in de gaten via je salarissoftware, om scheefgroei binnen je organisatie te voorkomen.

Waarom loonsverhoging?

Als ondernemer denk je misschien: waarom zou ik mijn medewerkers vrijwillig loonsverhoging geven? Simpel gezegd; als iemand goed presteert of meer taken op zich neemt, is het eerlijk om het salaris te verhogen. Bovendien zullen jouw medewerkers hier ook extra gemotiveerd door raken. Hieronder vind je nog meer situaties waarbij loonsverhoging een logisch gevolg kan zijn: 

  • Uitzonderlijke prestaties. Als een medewerker zichtbaar uitblinkt in zijn of haar werk en boven verwachting presteert, kan een loonsverhoging tijdens een functioneringsgesprek een passende beloning zijn.
  • Toegenomen verantwoordelijkheden. Wanneer een medewerker extra taken op zich neemt of een leiderschapsrol op zich krijgt.
  • Marktconcurrentie. Om te concurreren op de arbeidsmarkt en toptalent aan te trekken, is het belangrijk om lonen in lijn te houden met vergelijkbare bedrijven.
  • Bedrijfssucces. Bij positieve bedrijfsresultaten, zoals winstgroei of het behalen van doelstellingen, kan het delen van dat succes met het team gepast zijn door middel van loonsverhoging.
  • Inflatie en kosten van levensonderhoud. In situaties waarin de inflatie hoog is en de kosten van levensonderhoud toenemen, kan het netjes zijn om lonen aan te passen, zodat medewerkers hun levensstandaard kunnen behouden.

Hoeveel loonsverhoging?

Na het bepalen van het moment van de loonsverhoging, kun je na gaan denken over het percentage of bedrag. En onthoud: het hoeft niet gelijk een enorm verschil te zijn. Medewerkers zijn tevreden met een beloning, dit kun je daarom beter in kleinere stapjes structureel invoeren dan andersom. Hierdoor zullen medewerkers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd aan het werk blijven. Het proces van loonsverhoging is niet alleen en financiële kwestie, maar het bevordert ook de positieve bedrijfscultuur en de employer branding. Een goed doordachte en stapsgewijze aanpak zorgt voor tevredenheid van beide kanten. Win-win dus!

 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.