Waarom zakelijke datavernietiging een onmisbare schakel is in de strijd tegen cybercrime

20 maart 2024 09:49

Waarom zakelijke datavernietiging een onmisbare schakel is in de strijd tegen cybercrime

Hoewel de aandacht bij Nederlandse bedrijven voor cybercrime in de afgelopen jaren iets is toegenomen, is cybercrime nog steeds een groot gevaar voor organisaties wereldwijd. We werken alsmaar vaker met behulp van en via het wereldwijde web en externe apparaten om data op te slaan. Daar moet de bescherming van gevoelige gegevens een topprioriteit zijn.

Bedrijven verzamelen immers door de jaren heen enorme hoeveelheden data, informatie en bedrijfsgegevens. Een groot deel van die gegevens hebben ze na verloop van tijd niet meer nodig. Het veilig beheren en vernietigen ervan is essentieel om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen. In dit artikel zoomen we in op het belang van zakelijke datavernietiging in de strijd tegen cybercrime.

Datavernietiging voor je bedrijf: wanneer doe je dat?

Er zijn verschillende situaties waarin zakelijke datavernietiging cruciaal is. Bij dit proces, dat ook wel bekend staat als data shredding of data destruction, zorg je ervoor dat gevoelige informatie die opgeslagen is op diverse soorten media (harde schijven, laptops, USB-sticks et cetera) op een veilige en vooral permanente manier wordt verwijderd. Het grootste doel hiervan is om ervoor te zorgen dat deze data niet langer toegankelijk is en niet kan worden misbruikt, ook niet door professionals datahersteltechnieken. Als ondernemer maak je gebruik van datavernietiging wanneer je bepaalde data niet langer nodig hebt, zoals klantgegevens of informatie omtrent een zakelijke deal.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat apparaten zoals smartphones en laptops vervangen moeten worden. Oude apparaten worden weggegooid of liggen jarenlang te verstoffen in een kast zonder dat iemand echt weet welke data er nog op te vinden is. In zo’n geval wordt het ook altijd aangeraden om deze apparaten eerst leeg te laten halen voordat je ze weggooit of besluit te recyclen. Ook wanneer er sprake is van een bedrijfsovername, een faillissement of een fusie is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle zakelijke gegevens op een veilige manier worden vernietigd. Daarbij moet je je als zakelijke professional houden aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot gevoelige informatie en het vernietigen daarvan.

Voorkom datalekken door te kiezen voor professionele datavernietiging

De grootste reden om actief bezig te gaan met zakelijke datavernietiging is omdat je niet wil dat gevoelige informatie in handen komt van (cyber)criminelen of andere mensen die het willen misbruiken. Data en informatie die niet adequaat vernietigd worden, kunnen eenvoudig worden blootgesteld aan ongeautoriseerde toegang en gestolen worden bij datalekken. Vervolgens kan dit weer leiden tot diverse problemen, waaronder identiteitsfraude, reputatieschade en financiële fraude. Alleen identiteitsdiefstal is al een groot groeiend probleem dat miljoenen bedrijven en mensen wereldwijd treft en ontzettend veel schade kan veroorzaken. Het voorkomen van datalekken is daarom een must.

Bescherm bedrijfsgeheimen en concurrentievoordeel met datavernietiging

Wat ook zeker niet mag ontbreken als reden, is het goed bewaren van mogelijke bedrijfsgeheimen en het daarmee behouden van concurrentievoordeel. Denk aan intellectueel eigendom, strategische plannen, klantenlijsten, toekomstplannen en ga zo maar door. Wanneer dergelijke informatie gelekt wordt, kan dit leiden tot concurrentievoordeel voor rivaliserende organisaties en zelfs tot bedreigingen van de bedrijfsvoering. In een markt waarin het aantal bedrijven alleen maar toe blijft nemen, is het essentieel om bedrijfsgeheimen en zo eigen concurrentievoordeel te beschermen; onder andere met behulp van professionele datavernietiging op het moment dat je bepaalde informatie en documenten niet meer nodig hebt.

Bevorderen van duurzaam werken en milieubescherming

Naast de beveiligingsvoordelen van zakelijke datavernietiging moet je niet vergeten dat dit ook bijdraagt aan milieubescherming en duurzaamheidsinspanning. Duurzaamheid en groen(er) ondernemen is een onderwerp dat alsmaar belangrijker aan het worden is voor zowel bedrijven als consumenten. Het vernietigen van oude papieren, elektronische apparaten en verschillende soorten data op een verantwoorde en veilige manier zorgt onder andere voor een minder grote hoeveelheid afval en bevordert het recyclen en zo hergebruiken van materialen en apparaten. Zodra die apparaten na het vernietigen van de data leeg zijn, kunnen ze namelijk gewoon weer gebruikt worden in het kader van IT Asset Disposition. Dat past helemaal bij de moderne bedrijfsvoering van nu. 

Kortom: investeren in zakelijke datavernietiging levert je als organisatie talloze voordelen op. Sterker nog: het is een essentieel component geworden van een robuuste beveiligingsstrategie voor gegevens en data. Door het veilig vernietigen van belangrijke data en gevoelige informatie bieden organisaties bescherming tegen datalekken, identiteitsfraude en andere vormen van cybercrime en voldoen ze aan de wettelijke voorschriften. Daarom is zakelijke datavernietiging niet langer een mogelijkheid, maar eerder een noodzaak geworden voor organisaties die streven naar een veilige en professionele werkomgeving.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.