Voorkomen van fysieke klachten tijdens het werk: 4 tips

28 juni 2022 11:15

Voorkomen van fysieke klachten tijdens het werk: 4 tips

Tegenwoordig zitten mensen meer dan ooit, en niet zonder gevolgen. Mensen zijn namelijk gemaakt om te bewegen, zit je lang stil dan kan dit negatieve effecten hebben op je gezondheid. Zo wordt zitten door Fysiotherapie Enschede ook wel het nieuwe roken genoemd. Aan de andere kant heb je juist mensen die de hele dag zware taken verrichten, bijvoorbeeld in de bouw. Dit kan ook weer voor fysieke klachten zorgen. In dit artikel geven we je 5 tips hoe je fysieke klachten tijdens het werk kunt voorkomen.

Tip 1: probeer minder lang te zitten

Het klinkt natuurlijk een beetje als een open deur, maar in de praktijk zie je dat mensen zich vaak niet bewust zijn van hoelang ze daadwerkelijk achter hun computer zitten. Er wordt aangeraden om elke 30 minuten even kort op te staan en een klein beetje te bewegen. Dit kan al simpelweg door een bakje koffie te pakken of even naar het toilet te gaan. Daarnaast is het verstandig om:

  • De trap te pakken i.p.v. de lift.
  • Te wandelen na de lunch
  • Staand te bellen of te vergaderen
  •  Dynamisch kantoor meubilair te gebruiken

Tip 2: zorg voor een gezonde levensstijl

Hoe gezonder je bent, hoe kleiner de kans is op problemen. Zorg daarom voor een gezonde levensstijl. Wederom klinkt het zo voor de hand liggend maar volgens deze Personal trainer Enschede gaat het nog bij veel mensen mis. Probeer gezond te eten, beweeg regelmatig, zorg voor een goede nachtrust en neem voldoende rust. Het zijn stuk voor stuk kleine dingen, maar alles bij elkaar zorgt dit voor een gezonde levensstijl en veel minder kans of vervelende fysieke of mentale klachten.

Tip 3: doe een beetje minder bij zwaar fysiek werk

In de bouw zie je regelmatig fysieke klachten door veel en zwaar te tillen. Een makkelijk trucje om dit te voorkomen is om te proberen om niet op 100% maar op 80% te werken. Op deze manier zul je merken dat je tussendoor net wat meer rust pakt, je net wat minder zware dingen tilt en over het algemeen langer gezond blijft. Het lijkt misschien dat je op een dag zelf wat minder uitvoert, maar op de lange termijn blijf je langer gezond en kun je daardoor eigenlijk juist meer werk verrichten.

Tip 4: maak je spieren af en toe los door een massage

Door te lang stil te zitten of juist te veel en te zwaar te werken, kunnen er allemaal kwalen in het lichaam ontstaan. Spieren die vast zitten, gewrichten die niet helemaal goed functioneren of daadwerkelijke blessures. Om dit te verhelpen kan het helpen om af en toe een goede massage te nemen. Bij Massage Enschede bieden ze onder andere sportmassages aan die wat steviger zijn en helpen om spieren los te maken. Een stevige massage op zijn tijd zorgt voor een goede doorbloeding en kan spieren los maken.

We hopen dat deze tips je wat handvatten geven om minder snel kwalen op te lopen tijdens het werk. Of je nou te veel zit of juist te veel fysiek werk verricht, in beide gevallen komt het eigenlijk op hetzelfde neer: doe er wat minder van. Zo vind je een betere balans tussen rust en inspanning en neemt de kans of kwalen drastisch af.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.