Voorkom ongewenst gedrag op de werkvloer met een duidelijke aanpak
24 februari 2022 12:27
De berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer volgen elkaar de laatste tijd snel op. Wat kunt u doen om grensoverschrijdend gedrag in uw bedrijf te voorkomen? Een duidelijke aanpak helpt hierbij.
Wat is seksuele intimidatie?
Seksuele intimidatie op het werk is elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag (verbaal, nonverbaal of fysiek) in de werkomgeving, die als ongewenst wordt ervaren.
Ongewenst gedrag voorkomen
Seksuele intimidatie is een vorm van ‘Psychosociale arbeidsbelasting’ (PSA), net als discriminatie, agressie, pesten en werkdruk. U kunt seksuele intimidatie en andere ongewenste omgangsvormen zo veel mogelijk voorkomen als u een duidelijk beleid heeft gericht op PSA. Dit zijn de belangrijkste onderdelen:
- U heeft (gezamenlijk) afspraken gemaakt over hoe u met elkaar omgaat: het protocol ongewenst gedrag. Juist omdat het een beladen onderwerp is, is het fijn hierover concrete afspraken en richtlijnen op papier te hebben staan.
- Er is een vertrouwenspersoon bij wie uw werknemers terechtkunnen als er sprake is van ongewenst gedrag.
- Het is voor iedereen binnen het bedrijf duidelijk dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd. De medewerkers zijn op de hoogte van de genoemde gedragsregels en weten wie de vertrouwenspersoon is.
- Directie en leidinggevenden geven het goede voorbeeld én ze weten wat er leeft onder de werknemers.
- U heeft een (onafhankelijke) klachtencommissie, die u – na onderzoek – kan adviseren over formele klachten.
Het feit dat u zichtbaar beleid voert op seksuele intimidatie, maar ook op discriminatie en pesten op het werk, werkt preventief. U geeft als organisatie het goede voorbeeld en daarmee wordt het onderdeel van een bedrijfscultuur waarin mensen misschien eerder zullen denken: ‘kan ik dit wel maken?’ Dat is uiteindelijk de beste manier om ongewenst gedrag te voorkomen.
De rol van de vertrouwenspersoon
De leidinggevende moet een melding over ongewenste omgangsvormen altijd serieus nemen. Maar het kan voor een slachtoffer lastig zijn open over deze problemen te praten. Een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon verlaagt deze drempel. Werknemers krijgen de kans om ongewenst gedrag te melden, en samen met de vertrouwenspersoon te zoeken naar oplossingen.
Hulp nodig?
Via ArboNed kunt u een vertrouwenspersoon inhuren, of één van uw eigen werknemers volgt de training vertrouwenspersoon. Heeft u 35 of minder werknemers in dienst? Dan heeft u met het PSA-pakket in één keer uw PSA-beleid geregeld.
Bekijk hier alle mogelijkheden en download de gratis checklist
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.