Voorkom labelprinterstoringen met deze 3 tips

2 april 2024 14:39

Voorkom labelprinterstoringen met deze 3 tips

Elke ondernemer weet het: niets zo vervelend als machines die het niet doen. Een storing in een labelprinter komt altijd op het verkeerde moment. Het onderbreekt je bedrijfsproces, kost vaak tijd en dus geld. Gelukkig kun je de meeste labelprinterstoringen eenvoudig zelf voorkomen. Gewoon door te begrijpen hoe je labelprinter werkt, voordat je aan de slag gaat.

TIP 1: Controleer de instellingen van je printer

Het klinkt simpel, maar dit is misschien wel de belangrijkste tip. Er kan namelijk heel wat misgaan als je niet goed instelt welk formaat labels je wilt printen, hoe de labels op de rol zitten en welke printmethode je gaat gebruiken.

Formaat instellen

Je labelprinter ziet niet hoe groot een etiket is, dus dit moet je zelf invoeren bij de instellingen. Let daarbij ook op de maateenheid. Als je een etiket van 25 mm per ongeluk invoert als 25 centimeter of inches, gaat het mis. De machine zal dan misschien wel gaan printen, maar als de verkeerde lengte is ingesteld, wordt er dwars door de labels heen geprint.

Printmethode instellen

Zwart-wit labelprinters maken gebruik van de thermisch direct- of thermisch transfermethode. Thermisch direct werkt zonder printlint, thermisch transfer mét. Als de printer slechts een van beide methodes gebruikt, weet de machine of hij een printlint moet zoeken of niet. Maar bij een omstelbare labelprinter bepaal je zelf welke printmethode je wilt toepassen. Wanneer je de printer dan thermisch direct laat printen, terwijl er een printlint aanwezig is, kan er een storing ontstaan.

Type etiket instellen

Last but not least, check ook het type etiket bij de instellingen. Wanneer er ruimte tussen de etiketten op de rol zit, moeten de printersensoren dat kunnen herkennen. Als je de printer dan instelt op continu, wordt ook de ruimte tussen de etiketten bedrukt. De bedrukking loopt dan niet synchroon met de etiketten. Met een rol etiketten van bijvoorbeeld 57 meter lang moet de printer juist géén rekening houden met tussenruimte. Als de printer dan op zoek gaat naar ruimte tussen de etiketten die er niet is, wordt er onnodig veel materiaal doorgevoerd voordat de printer vastloopt.

TIP 2: Gebruik labelprintersoftware

Wissel je vaak tussen verschillende formaten of type etiketten? Dan kost het veel tijd om steeds opnieuw de instellingen van de printer te veranderen. Tenzij je speciale labelprintersoftware gebruikt, zoals NiceLabel. Daarmee maak je sjablonen op je computer voor elk type etiket dat je wel eens print. Hierin leg je eenmalig alle instellingen vast, zoals de labelprinter, de printmethode en het formaat etiket. Daarna kun je supersnel printen.

TIP 3: Maak je printer regelmatig schoon

Als de printersensor geblokkeerd wordt door stof of ander vuil, kan een printer de tussenruimte tussen de etiketten niet goed detecteren. Daarom is het belangrijk je machine regelmatig schoon te maken. Hiervoor zijn er speciale cleaning kits, met microvezel- en schoonmaakdoekjes, swabs en spuitbusjes met labelreiniger. Vervang je een rol etiketten? Kijk dan ook meteen of er geen plooien in het lint zitten, of er geen etiketten zijn achtergebleven op de rubberen rolletjes en of alles eruitziet zoals het hoort. Zo voorkom je printproblemen.

Als je labelprinter toch een storing heeft

Loopt je labelprinter toch vast en lukt het je niet om het zelf op te lossen? Roep dan de hulp in van een labelprinterspecialist. Roland Gort van DCP is zo iemand: “Ik word regelmatig gebeld door mensen die hun labelprinter niet meer aan de praat krijgen. Door de juiste vragen te stellen, kan ik vaak wel ontdekken waar het misgaat. Soms helpt het om een foto van de printer te sturen, zodat ik kan zien wat het probleem is. Of we maken een online afspraak met Teamviewer, zodat ik ‘live’ mee kan kijken naar de instellingen. Vaak lukt het dan wel om het probleem op afstand op te lossen.” En als het niet lukt? “Dan maken we een afspraak en lossen we het ter plekke op.”

DCP
Aarhusweg 7
9723 JJ Groningen
050 579 00 84

info@dcp.nl
www.dcp.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.