Voor- en nadelen van online administratie

27 januari 2021 16:25

Voor- en nadelen van online administratie

In Nederland zijn er door de coronacrisis ondernemingen verloren gegaan, maar ook flink wat bedrijven bijgekomen. Ondanks corona kwamen er in 2020 namelijk maar liefst 68 duizend bedrijven bij in ons land. Wanneer je net bent begonnen met je onderneming zul je zien dat je veel zaken in deze tijden online moet regelen. Hierbij loop je waarschijnlijk tegen het volgende vraagstuk aan: doe je je administratie volledig online of kies je (ook) nog voor offline administratie? In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van online administratie.

Voordelen van online boekhouding

Steeds meer ondernemers stappen over op online boekhouding. Als 2020 ons iets geleerd heeft dan is het wel dat je veel dingen op afstand en via internet kunt regelen, zo ook de administratie. Daarmee is er een groot aantal voordelen van online boekhouding te vinden, waaronder:

  • Je kunt vaak voor een lage prijs terecht bij online boekhouders en experts om je volledige administratie te laten regelen. Neem bijvoorbeeld de professionals van WeFact die voor ieder bedrijf een passende prijs hebben én een gratis proefperiode aanbieden.
  • Online boekhouding werkt heel tijdsbesparend. Je werkt meestal met een handige software waarin je gegevens automatisch worden opgeslagen.
  • Je kunt je online administratie koppelen aan diverse mogelijkheden, zoals je internetbankieren, je personeelsadministratie en je facturensysteem. Ook daarmee bespaar je tijd.
  • Wanneer je gebruik maakt van online boekhouding heb je altijd een back-up in de cloud. Zo raak je je administratie nooit kwijt.
  • Je kunt je administratie inzien wanneer en waar je wilt. Dit komt omdat online boekhouding vaak in de cloud
  • Je hebt altijd zelf inzicht in je administratie, ook wanneer je die aan een boekhouder uitbesteedt. Daarnaast kun je altijd met gemak je administratie overleveren aan de Belastingdienst als dat nodig is.

Nadelen van online boekhouding

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen op te noemen aan online boekhouding. Een van de nadelen is bijvoorbeeld dat je altijd internet nodig hebt om je online administratie in te zien. Ben je bijvoorbeeld onderweg of op een plek zonder internet dan kun je dit dus niet. Andere nadelen zijn onder andere:

  • Hoewel je regelmatig je wachtwoord moet veranderen, kan een systeem voor online boekhouding worden gehackt. Over het algemeen zijn deze tools goed beveiligd, maar die beveiliging is nooit 100%.
  • Waar je ook rekening mee moet houden, is dat een goed boekhoudprogramma niet gratis is. Er zijn wel wat gratis tools te vinden, maar voor optimale veiligheid en functionaliteit is het aan te raden om voor een betaalde versie te gaan.
  • Tot slot zijn er nog steeds bedrijven die papieren bonnetjes en facturen gebruiken. Dergelijke documenten moet je scannen om te kunnen gebruiken voor je online administratie.

Kortom: er zijn meer voordelen dan nadelen te vinden aan online administratie. Het hebben van een goede tool kost wellicht geld, maar die investering krijg je ook weer terug. Je bent immers minder tijd kwijt aan je boekhouding; tijd die je beter kunt steken in je bedrijf en het uiteindelijk maken van omzet en winst.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.