Vijf vragen aan Gerbert-Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT

2 juni 2022 10:32

Vijf vragen aan Gerbert-Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT

Gerbert-Jan Valk bestormt als CEO met het door hem opgerichte Linden-IT de detacheringsmarkt voor IT’ers. In een uitgebreid interview met De Ondernemer legt hij uit hoe zowel de financiële crisis als de coronapandemie hem lessen hebben geleerd over het ondernemerschap, die hij meeneemt naar een volgende groeifase. Hieronder vind je belangrijke vragen en antwoorden terug uit dat interview.

Opleiden én detacheren, vanwaar deze combinatie?

“Tijdens mijn studie commerciële economie merkte ik al hoe leuk ik het vind om de link te zijn tussen organisaties en mensen. Na mijn afstuderen ging ik vervolgens bij een callcenter een salesrol vervullen, waar ik in korte tijd doorgroeide naar supervisor en projectmanager. Binnen deze rollen was verantwoordelijk voor klantrapportages en de overdracht van informatie tussen verschillende afdelingen. Met die ervaring ging ik de detachering in. Bij Randstad maakte ik kennis met de arbeidsmarkt voor IT’ers: daar is het zaadje geplant. Ik merkte een grote kloof op tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt. Of eigenlijk, een mismatch tussen de arbeidsmarkt en opleiders. Dus besloot ik een plan te bedenken om MBO-4-afgestudeerden aan te nemen en zelf verder op te leiden tot geschikte medewerkers voor opdrachtgevers. Daarmee ging ik aan de slag bij Peak-IT, van wie het businessplan exact aansloot op mijn ideeën. Een MBO-afgestudeerde systeembeheerder kon je bijvoorbeeld in de praktijk niet bij een multinational aan de servers laten zitten. Daarom wilden wij ze bijscholen met trainingen in Microsoft, IT-servicemanagement en communicatievaardigheden.”

Van medewerker naar ondernemer: hoe is dit je vergaan?

“De detacheringsbranche werd hard geraakt door de gevolgen van de financiële crisis. Peak-IT werd gecentraliseerd en ik werd salesmanager en daarmee verantwoordelijk voor alle grote landelijke contracten. Ik heb later een uitstapje gemaakt naar een opleider voor webbouwers en multimediadesigners, maar kwam weer in aanraking met de oprichters van Peak-IT. Zij wilden mij graag inzetten als salestrainer voor hun Duitse tak. Op een gegeven moment hebben zij het bedrijf verkocht en zijn ze gaan investeren in startups. Samen zijn wij Linden Mobile gestart, wat mij voor het eerst verantwoordelijk maakte als ondernemer. Een ervaring waar ik veel van heb geleerd. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat ik meer voldoening haal uit het verkopen van diensten dan producten zoals apps en websites, dat is wat Linden Mobile deed. Ook merkte ik dat ik niet zo goed was in netwerken en het veelal bij de bekende gezichten hield. Ik sloot me aan bij verschillende netwerkclubs en ik herleefde mijn passie voor het verbinden van de juiste mensen. Vervolgens kreeg ik vanuit klanten steeds vaker de vraag of we hen, vanuit Linden-IT, konden koppelen aan goede IT’ers. Samen met mijn compagnons deed ik het jaar erop marktonderzoek en schreven we een plan uit: Linden-IT werd het resultaat. In 2016 begonnen we weer helemaal op nul, maar het was een succes. Binnen vijf jaar zaten we op 285 gedetacheerde IT’ers.”

Hoe heeft de coronacrisis jullie beïnvloed?

“We hebben vijf jaar lang mogen genieten van gestage groei, tot we de volgende crisis moesten trotseren. In maart 2020 veranderde alles door de pandemie. Het werd uitzonderlijk spannend. Bijna alle klanten trapten op de rem, KLM gooide bijvoorbeeld alle inhuur eruit. We waren vrij rigoureus in onze beslissing om de voordeur dicht te doen en te stoppen met het werven van personeel. De achterdeur hebben we open gelaten – klanten mochten onze kandidaten na een bepaalde periode een aanbod doen – dus we hebben niemand op een nare manier de deur gewezen. Onze organisatie daalde wel flink in omvang, in augustus 2020 waren we nog maar met honderdnegentig mensen over. Klanten belden om afscheid te nemen en kandidaten waren in paniek. Thuiswerken moest overal goed geregeld worden en we moesten overheidssteun aanvragen. Het is mede dankzij onze ervaring met de eerdere financiële crisis, dat we flexibel georganiseerd waren. Misschien hadden we de voordeur zelfs niet zo hard dicht hoeven trekken, maar we zaten daardoor wel in de juiste crisismodus. We hebben de juiste stappen kunnen zetten.”

Hoe staat Linden-IT er nu voor?

“Snelle groei was een direct gevolg van de opnieuw aantrekkende markt. In 2021 groeiden we tot 350 mensen en inmiddels zijn we doorgegroeid tot 450 professionals. Dat proberen bij te benen bracht geheel nieuwe uitdagingen met zich mee. Met de juiste mensen, zonder nee te hoeven verkopen en zonder verlies van kwaliteit. Achteraf gezien zijn we zelfs te voorzichtig geweest – we hadden sneller kunnen groeien. Maar een belangrijk deel van ondernemen is het inschatten van en omgaan met risico’s. Niemand kan in de toekomst kijken.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.