Vijf tips om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen

9 oktober 2020 10:07

Vijf tips om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen

“Met cybercriminaliteit wordt inmiddels meer geld verdiend dan iedere andere vorm van criminaliteit”, vertelt cybersecurity expert Liesbeth Holterman. Welke risico’s liggen op de loer en hoe voorkom je een aanval of inbraak? Liesbeth geeft een aantal concrete tips die je op weg helpen om je bedrijfsomgeving beter te beschermen.

1. Houd je updates bij

Een van de belangrijkste maatregelen: zorg dat je beveiligingsupdates van software direct uitvoert. “Cybercriminelen struinen het internet af op zoek naar bedrijven die niet de laatste updates hebben uitgevoerd. Dit is dus allemaal te vinden op het web.”

2. Maak thuiswerken veilig

Nu we meer thuiswerken, en misschien een privélaptop voor werk gebruiken, ontstaat een extra risico. “Heeft die laptop de laatste antivirussoftware? En hoe veilig is het thuisnetwerk? Een crimineel kan inbreken en wacht vervolgens tot jij weer op het kantoornetwerk inlogt. Zo komt-ie binnen in het hart van jullie bedrijf.”

3. Beperk autorisaties

“Wees selectief met het toewijzen van autorisaties. Bepaalde gebruikers, zoals zogenaamde administrators, hebben uitgebreide toegangsrechten op systemen en applicaties. Een verhoogd risico ontstaat zodra cybercriminelen toegang verkrijgen via dit type gebruikers. Hoe meer mensen deze specifieke autorisaties hebben, hoe groter het risico.”

4. Verder digitaliseren? Bescherm je data

Ga je robots inzetten in je productieomgeving? Of met machine learning veel data verzamelen? Zorg dat de aansturing goed is beveiligd. Bescherm je data, zodat deze door een hacker niet gemanipuleerd kan worden. Anders ontwikkel je straks producten met de verkeerde cijfers als basis.

5. Maak afspraken met toeleveranciers

Welke afspraken heb je gemaakt met je toeleveranciers over digitale veiligheid? “Door de coronacrisis merken we wat de gevolgen zijn als toeleveranciers plotseling niet kunnen leveren. Ditzelfde kan gebeuren door een digitale hack. Wat betekent het als een ketenpartner stilstaat? Hoe kwetsbaar ben je dan? Heb je ooit aan je toeleveranciers gevraagd welke maatregelen zij nemen om te zorgen dat zij kunnen blijven leveren?”

Check hoe je ervoor staat met de cybersecurity scan

Novel-T helpt nieuwe bedrijven ontstaan en bestaande bedrijven vernieuwen met hun tools, innovatieprogramma’s en directe support. Als stichting uit Twente ondersteunen we ondernemers bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. De cybersecurity scan die zij aanbieden gaat in op alle bovenstaande onderdelen. Met deze quick scan, die wordt uitgevoerd door cyber security experts, krijg je snel een goed beeld van de veiligheid van jouw bedrijf. “Cybersecurity is ook gewoon een businessvraagstuk. Het gaat om het beschermen van je core business. Juist omdat we steeds meer digitaliseren, moeten we nadenken over de juiste bescherming.” Meer tips en meteen aan de slag? Ga naar novelt.com/cybersecurity

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.