Videobellen is hard werken voor onze hersenen

29 maart 2021 11:17

Videobellen is hard werken voor onze hersenen

Oogzorgspecialist Specsavers en neuropsycholoog Nathan van der Stoep geven advies

Sinds thuiswerken de norm is, is videobellen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Nu weten we dat te veel en te lang naar een scherm kijken niet goed voor je ogen is, maar videobellen doet hier nog een schepje bovenop. Bellen met beeld kan namelijk erg vermoeiend zijn voor je hersenen. Het is dan ook niet gek dat Nederlanders na een dag met (veel) videocalls zeer vermoeid zijn (53%), last van hun ogen (33%) of hoofdpijn (21%) hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers*. “Dit wordt mede veroorzaakt doordat het beeld dat je ziet en het geluid dat je hoort vaak niet helemaal gelijk lopen, en je hersenen constant hard moeten werken om deze informatie juist te verwerken”, verklaart neuropsycholoog Nathan van der Stoep. Wat doet dit met je hersenen? En hoe kun je je ogen - en daarmee je hersenen - goed rust geven? Oogzorgspecialist Specsavers en Van der Stoep geven advies.

Vertraging beeld en geluid

Normaal gesproken voegen de hersenen wat we zien en horen samen. De hersenen ‘weten’ dat iets bij elkaar hoort als beeld en geluid synchroon lopen, wat normaal gesproken ook zo is. Bij videobellen is er echter vaak een vertraging tussen het beeld en het geluid en dat kan voor problemen zorgen. Een op de vijf (21%) Nederlanders geeft aan zich hierdoor lastig op een call te kunnen concentreren. Nathan van der Stoep, onderzoeker en Universitair Docent Psychologische Functieleer aan de Universiteit Utrecht, legt uit: “Het kan in een videocall gebeuren dat de mondbewegingen die je ziet en het geluid dat je hoort niet synchroon lopen. Hierdoor krijgen je hersenen conflicterende informatie binnen. Als gevolg zijn je hersenen constant aan het herkalibreren, wat betekent dat ze de informatie kloppend proberen te maken. Je ‘weet’ immers dat wat je ziet en hoort bij elkaar horen. Ook al is de vertraging in een videocall meestal gering en heb je dit vaak niet eens door, kan het je hersenen veel moeite kosten om deze koppeling te maken.”

Wie zegt wat?

Daarnaast moeten je hersenen extra hard werken doordat de ruimtelijke informatie ontbreekt. Bij een face-to-face gesprek leggen je hersenen direct de koppeling tussen persoon en stem, omdat je hoort waar het geluid in de ruimte vandaan komt. Bij een videogesprek ontbreekt deze informatie, omdat al het geluid uit één speaker komt en je iedereen recht voor je ziet. Zeker wanneer je videobelt met een grote groep waarin je niet iedereen kent, kost het je hersenen meer moeite om de juiste koppeling tussen stem en persoon te maken.

Bel gewoon eens ‘ouderwets’

Naast het feit dat de hele dag achter een beeldscherm zitten de nodige oogklachten kan opleveren, raken we daarnaast door het videobellen vaak extra vermoeid. Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders heeft hier last van. Van der Stoep: “Probeer daarom niet te lang te videobellen of het scherm af en toe even dicht te klappen, dat is voor zowel de ogen als de hersenen geen overbodige luxe. Hiermee geef je je zintuigen even rust.”

“Of doe je meetings eens telefonisch, op de ‘ouderwetse’ manier, terwijl je buiten een rondje wandelt. Zo kun je lekker om je heen kijken in plaats van naar je scherm en krijg je ook een goede portie frisse lucht”, vult Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, aan. “En wil je echt weten hoe het met de gezondheid van je ogen is? We adviseren iedereen van 40 jaar en ouder hun ogen eens in de twee jaar te laten controleren tijdens een ooggezondheidsonderzoek, om eventuele tekenen van een oogaandoening vroegtijdig te signaleren.”

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 402 Nederlanders vanaf 16 jaar oud. Het onderzoek is in maart 2021 uitgevoerd door FactSnapp in opdracht van Specsavers.

Over Specsavers

Specsavers is een snel groeiende retailketen die 141 oog- en hoorzorgwinkels in Nederland exploiteert. De winkels worden gerund op joint-venture basis onder leiding van lokale winkelpartners. Het van oorsprong Britse familiebedrijf is sinds 1997 in Nederland actief en heeft als missie om kwalitatief hoogwaardige én betaalbare oog- en hoorzorg voor iedereen toegankelijk te maken. Specsavers Nederland boekte in 2019/2020 een omzet van € 156 miljoen.

Specsavers wil de komende jaren een steeds prominentere rol spelen in de markt van eerstelijns oog-en hoorzorg en haar positie verder versterken. Alle opticiens en optometristen die werkzaam zijn bij Specsavers hebben een externe optiekopleiding afgerond. Tevens zijn alle audiciens StAr (Stichting Audicienregister) geregistreerd, waarmee kwaliteit van dienstverlening en bedrijfsinrichting is gewaarborgd. Een niet aflatende focus op innovatie maakt dat Specsavers staat voor kwalitatief hoogwaardige producten en service op het snijvlak van medische zorg, mode en technologie. Via Stichting Specsavers Steunt toont de organisatie haar betrokkenheid bij de samenleving, voornamelijk door het ondersteunen van goede doelen met een lokaal karakter.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.