Verslimmen van vastgoedbeheer is nu nodig

20 juni 2019 11:49

Verslimmen van vastgoedbeheer is nu nodig

Of je nu belegger, eigenaar, beheerder, installateur of gebruiker van een gebouw bent, iedereen merkt dat het beheren van gebouwen steeds veeleisender wordt. Kijk alleen al naar de informatieplicht energiehandhaving die vanaf 1 juli 2019 in werking treedt. Hiermee worden organisaties verplicht om aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. Daarnaast dienen kantoorgebouwen voor 2023 minstens energielabel C te bezitten.

“Er wacht ons een enorme opgave, maar kijk waar we staan”, begint Dick Ausems, eigenaar van Ausems Vastgoed en Assetlog. “We hebben onze gegevens onvoldoende op orde en zijn nog zo druk met het organiseren van het operationeel dagdagelijks onderhoud!” Het opstellen en actueel houden van de onderhoudsjaarplanning, het rapporteren over uitgevoerd onderhoud of het borgen van wet- en regelgeving. Al deze taken kost installateurs, aannemers, beheerders, maar ook eigenaren veel kostbare tijd. Tijd die ze zouden moeten besteden aan bijvoorbeeld de duurzaamheidsvraagstukken.

“Dit merkte wij ook in onze eigen praktijk”, vervolgt Ausems. “Ik was als vastgoed manager iedere dag zo druk met de constante stroom van e-mails dat ik geen tijd over had om echt waarde toe te voegen aan de portefeuille. Dat moet en kan anders, we moeten vastgoedbeheer verslimmen en versnellen.”

Deze visie heeft geleid tot de oprichting van het cloudplatform AssetLog. De eigenaar, beheerder, de onderhoudspartij en gebruiker: alle belanghebbenden werken binnen AssetLog samen in één online omgeving waardoor iedereen is voorzien van de laatste en juiste informatie. De onderhoud behoevende elementen (‘assets’) worden voorzien van een unieke QR-code. Door de QR-code te scannen krijgt je direct toegang tot de asset in AssetLog en de daaraan gekoppelde onderhoudstaken en documenten als tekeningen of handleidingen.

Installateurs leggen in AssetLog alle uitgevoerde werkzaamheden vast en uploaden onderhoudsrapporten, keuringscertificaten en werkbonnen. En al deze documenten zijn voor iedereen online en in realtime beschikbaar.

Door de opzet van AssetLog blijft informatie bij het gebouw, ook na een wisseling van bijvoorbeeld een installateur, gebruiker of zelfs eigenaar. “Doordat alle informatie altijd beschikbaar is levert het voor iedereen tijdwinst op. Het is efficiënter en dat zorgt voor lagere kosten.” Belangrijk voor de gebouweigenaar is dat hij met AssetLog direct inzicht heeft in zijn compliance. AssetLog geeft immers aan voor welke assets een wettelijke inspectie vereist is en of daaraan op tijd is voldaan.

AssetLog startte ruim twee jaar geleden en is inmiddels actief voor opdrachtgevers in diverse sectoren. “Voor een ziekenhuis in Amsterdam leggen we nu de regelkasten vast, zo’n vijfhonderd stuks. Daarna volgen de koelinstallaties, luchtbehandelingsinstallaties en medische apparatuur. Bij een zorginstelling hebben we naast de gebouwtechniek ook de bedden en de tilliften voorzien van een QR-code. “Werkt een bed niet, dan kan de verpleger direct met zijn smartphone een storingsmelding doen en wordt er automatisch een serviceticket gemaakt.” Vanwege de achtergrond in het vastgoedbeheer ligt de focus vooralsnog op het beheren van gebouwen en gebouwgebonden installaties. Maar het platform is ook goed te gebruiken voor technische assets in een productieomgeving, zegt Ausems.“

Ausems hoort van gebruikers dat AssetLog prettiger werkt dan de ingewikkelde traditionele software die op de markt is. “Ons credo is dat je altijd binnen drie klikken op de juiste plek binnen het programma zit. De software is intuïtief; na een korte training kan iedereen ermee werken. Lange implementatietrajecten kennen we dus ook niet. Gewoon een account aanmaken en met een uurtje kan je aan de slag.”

Met AssetLog als instrument lijkt het doel in zicht; vastgoedbeheer verslimmen en versnellen zodat meer tijd over blijft om waarde aan het gebouw of de portefeuille toe te voegen. «

Assetlog

Eusebiusbuitensingel 3 6828 HS Arnhem

Telefoon: 026 - 848 44 44

E-mail: dick@assetlog.nl

www.assetlog.nl

Tekst: Dick Ausems

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.