Verhoor door de FIOD: wat nu?
29 juni 2017 11:13
U, als ondernemer, houdt zich natuurlijk keurig aan al uw fiscale verplichtingen. Of u laat zich daarvoor begeleiden door uw professionele adviseur die er natuurlijk voor zorgt dat u niet meer aan belasting afdraagt dan strikt noodzakelijk. Maar ondanks dat u alles keurig geregeld hebt, bestaat de kans dat de belastingdienst daar toch vragen over heeft. Die kunnen betrekking hebben op u, maar ook op uw klanten of zakelijke contacten. Op het moment dat wordt vermoed dat sprake is van opzettelijke onjuistheden, is sprake van een opsporingsonderzoek. Als u in het kader van zo’n opsporingsonderzoek wordt gehoord, waar dient u dan op te letten? Wat zijn uw rechten en verplichtingen?
Mocht u worden uitgenodigd voor een verhoor in het kader van een opsporingsonderzoek naar mogelijke fiscale malversaties, gebeurt dit in de regel door de FIOD. Uw eerste insteek zal wellicht zijn dat u volledig meewerkt aan een dergelijk verhoor, ondanks dat een verhoor altijd leidt tot praktisch ongemak. Voordat u hiertoe overgaat, is van groot belang om te achterhalen wat uw positie is. Bent u inderdaad een getuige? Kan deze status als getuige wellicht nog omslaan in de status van een verdachte? Bent u verder een (afgeleid) verschoningsgerechtigde, bijvoorbeeld omdat u in opdracht van een advocaat of notaris werkzaamheden verricht? In dat geval zult u in beginsel zelfs moeten zwijgen. Zeker op het moment dat u hierover geen uitsluitsel krijgt, is het van groot belang om te beseffen dat u, zelfs als u getuige bent, in het geheel niet verplicht bent om met een opsporingsinstantie te praten.
Pas als een rechter u daartoe heeft gedagvaard, bent u verplicht om te komen en – in beginsel - een verklaring af te leggen. De verplichting bestaat uitdrukkelijk dus (nog) niet als u wordt verhoord door opsporingsambtenaren. Bent u bovendien als dienstverlener geheimhouding overeengekomen met uw klanten? In dat geval bent u mogelijk zelfs contractueel verplicht om uw mond te houden totdat u bent gedagvaard!
Als er verder aanleiding is om te veronderstellen dat (mogelijk ook) een strafrechtelijk onderzoek loopt waarin u als verdachte wordt aangemerkt (of kunt worden), dan hebt u verdedigingsrechten. Als (potentiële) verdachte heeft u verder een zwijgrecht: u mag niet worden verplicht om aan uw eigen veroordeling mee te werken. Het is verstandig om voorafgaand aan een verhoor een advocaat te consulteren. De gelegenheid daartoe moet u worden geboden. Deze kan u kan u de voor- en nadelen van het al dan niet gebruik maken van het u als verdachte toekomende recht om te zwijgen uiteenzetten en u daarover adviseren. Indien daartoe de behoefte bestaat, mag u zelfs uw advocaat meenemen naar het verhoor.
Conclusie
Voordat u toegeeft aan de natuurlijke behoefte om mee te werken op een moment dat autoriteiten daarom vragen, is het belangrijk om u te realiseren wat voor gevolgen dit kan hebben voor u, of voor uw klanten. Zorg dat u goed voorbereid het verhoor door opsporingsambtenaren ondergaat en dat u zich ook goed bedenkt wat uw rechten en verplichtingen zijn tijdens dat verhoor.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.