Vanuit huis in gesprek met misschien wel jouw toekomstige werkgever?

6 april 2023 09:55

Vanuit huis in gesprek  met misschien wel jouw toekomstige werkgever?

“Uiteindelijk doen we het toch samen.”

De kans op werk vergroten, daar staan UWV en Werkzaak Rivierenland samen voor. En daar worden alle registers voor open getrokken. Één van de initiatieven die de samenwerkende partijen vanuit WerkgeversServicepunt Rivierenland hebben ontplooid is Jobdates: een laagdrempelige manier om werkgever en werkzoekende bij elkaar te brengen. Hoe is Jobdates tot stand gekomen en waar staat zij voor? Ik vroeg het aan de grondleggers van dit succesvolle concept en aanhangers van het eerste uur adviseurs werkgeversdienstverlening Carla Rooyens, Natascha Menting en Hans de Beun.

“De inspirerende locatie in Geldermalsen bracht mij en Natascha op het idee om iets te doen met de openheid en warmte dat het gebouw geeft,” vertelt Carla. “De modern ingerichte locatie aan de Poppenbouwing nodigt gewoonweg uit tot ontmoeting. Toen wij het voorstel opperden voor een soort van speeddating waarin we werkgever en werkzoekende samen wilden brengen was het management direct enthousiast en heeft het ons alle ruimte gegeven om dit idee verder uit te werken. De middagen die daaruit voortkwamen waren direct een succes. Maar toen kwam corona… en was het niet meer mogelijk om elkaar in persoon te zien. We vonden het echter zonde om dit idee te laten varen en zijn op zoek gegaan naar wat er nog wél kon. Persoonlijk elkaar ontmoeten kon niet meer. En aan gesprekken via de computer kleven verschillende nadelen: je krijgt te maken met AVG regels en heel praktisch niet iedereen heeft een computer of kan ermee overweg. Wat heeft iedereen wel? Een mobiele telefoon. Met dat idee in ons achterhoofd kwamen we uitt op Jobdates.”

Comfortabel met elkaar in gesprek “Met Jobdates ga je op een heel laagdrempelige manier met elkaar in gesprek,” vult Natascha aan. “Het werkt heel eenvoudig: via de website plan je een afspraak in op een moment dat het jou uitkomt. En op die dag en dat tijdstip wordt je via What’s App Beeldbellen gebeld door de werkgever of het uitzendbureau waar je je bij ingeschreven hebt. Je kunt bij zoveel werkgevers en uitzendbureaus als je wilt een afspraak inplannen. Elk gesprek duurt ongeveer 10 minuten en je spreekt de ander vanuit jouw eigen comfortabele omgeving. Gewoon lekker thuis.” “Denk er daarbij wel aan,” vertelt Hans er bij “dat je er alsnog voor zorgt dat je er netjes uitziet. In een lekker zittend huispak is wel comfortabel, maar daarmee maak je misschien niet de allerbeste indruk. Een grapje natuurlijk, maar wel één met een kern van waarheid. Ook al ben je gewoon thuis en aan je telefoon, je zorgt er natuurlijk wel voor dat je een goede eerste indruk maakt. We helpen mensen daar ook mee mocht dat nodig zijn. Door wat tips te geven, maar ook door ze te vertellen dat dit eerste contact ook een makkelijke manier is om het arbeidsproces, als je daar een tijdje uit bent geweest bijvoorbeeld, weer op te zoeken. Ergens op gesprek gaan is best nog wel spannend. Dit is een manier waarop je in de veilige omgeving van je huis ook een beetje kunt oefenen op je gesprekstechniek bijvoorbeeld.”

“Als je kijkt naar de sollicitatieprocedure zoals we die al jaren kennen, dan zie je dat het schrijven van een brief en het insturen van je cv niet altijd tot een gesprek leidt. Die drempel wordt nu weggehaald. Je plant gewoon een gesprek in en je wordt gebeld op het afgesproken tijdstip, zonder dat je eerst een cv instuurt. Het zijn open en vrijblijvende gesprekken waarin je elkaar kunt leren kennen om te zien of jij als werkzoekende past in het bedrijf zonder dat daar direct een bepaalde functie aan gekoppeld is. Zo kan het gebeuren (en dat is ook al zo gebeurd) dat waar je op de “normale” manier met het insturen van je cv niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, je met Jobdates gewoon zelf dat eerste gesprek inplant. En het best zo kan zijn dat op basis van wie je bent je alsnog wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek bij de werkgever van jouw keuze. Dit is al eens gebeurd en heeft geleid tot een baan.”

Snel een realistisch beeld van het aanbod “We horen van de kandidaten, de werkzoekenden, dat ze dit een heel fijne manier vinden om het gesprek aan te gaan. En ook de werkgevers zijn erg enthousiast. Ook voor hen is dit een eenvoudige manier om snel veel potentiële kandidaten te zien en te spreken. Zij ruimen een dag of halve dag in en gaan open de gesprekken in om te zien of dit iemand is die zou passen in het bedrijf. Is de klik er, dan worden de mensen uitgenodigd voor een tweede gesprek bij hun op locatie. Op dat moment ken je de ander al een beetje en kun je sneller tot concrete acties overgaan.”

“De kandidaat bepaalt zelf welk bedrijf zij beter willen leren kennen. Als werkgever weet je op voorhand dus ook dat je met een gemotiveerde kandidaat te maken hebt. De werkgever op zijn beurt presenteert zijn bedrijf en geen vacatures. Waar het onder de streep om gaat is dat je elkaar leert kennen. Daar hebben beide partijen ook het meest aan. Beide gaan open het gesprek in. Daarbij kan het ook zo zijn dat je als werkzoekende misschien niet direct een aanbod krijgt, maar wel een tip waar je verder mee kunt. Door zo open het gesprek in te gaan stimuleer je ook de gunfactor en wordt er al snel in mogelijkheden gedacht. Uiteindelijk doe je het samen. Jobdates biedt een opening, een manier om verder te kijken en over je eigen schaduw heen te stappen en met een open blik te kijken naar wie je tegenover je hebt. En dat zijn mensen met heel verschillende achtergronden, mensen die je wellicht anders nooit tegen zou zijn gekomen. Een mens met kwaliteiten die je verder wilt helpen. Dat is mooie van Jobdates wat mij betreft.” 

Wij helpen werkzoekenden die graag willen werken aan een baan bij werkgevers zoals jij. Denk aan jongeren, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders. Laat je verrassen door de talenten van onze kandidaten.

WerkgeversServicepunt Rivierenland helpt je met:

  1. Werving en selectie van personeel
  2. Advies om personeel te vinden en binden
  3. Advies over regelingen en subsidies
  4. Ondersteuning bij opleiding en scholing

Neem contact met ons op via 088 9375 999 of stuur een mail naar info@wsprivierenland.nl

Tekst: One of Us // Fotografie: Kraal Videografie

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.