Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

22 september 2021 15:24

Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het zesde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je hebt inmiddels een glasheldere ondernemersambitie. Dan is het nu tijd voor het business model van je bedrijf. Want zonder kansrijk business model is doelgericht ondernemen haast onmogelijk. Je business model en de afgeleide doelen vanuit je ondernemersambitie vormen namelijk samen de noodzakelijke input voor je dynamisch ondernemingsplan. Vanuit ambitieuze doelen ga je, samen met je team, aan de slag met het dynamisch ondernemingsplan van je bedrijf.

Kansrijk business model

Het business model laat de absolute basis zien van hoe je bedrijf waarde creëert, waarde levert en waarde behoudt. Daarom is het zo belangrijk dat je inzichtelijk maakt met welk kansrijk business model je je ondernemersambitie gaat realiseren. Begin met omschrijven waarin jouw bedrijf zich onderscheidt in de markt: met andere woorden, waaraan ontleent jouw bedrijf haar bestaansrecht. Via de 9 elementen van het Business Model Canvas (BMC) begrijp je hoe dit werkt en leg je jouw business model op een overzichtelijke manier vast.

Ambitieuze doelen dagen je uit: denk groot

Denk groot en zorg dat je ambitieuze doelen stelt. Want die zijn nodig om beter te worden én innovatief te zijn. Deze doelen lijken op het eerste gezicht onhaalbaar, maar met de juiste aanpak kun je ze haalbaar máken! Liggen je doelen vast en zijn ze ‘SMART’, dan maak je een plan waarmee je de doelen gaat behalen. Geen statisch businessplan zoals bijvoorbeeld de banken dat van je vragen. Maar een allesomvattend én dynamisch plan.

Dynamisch ondernemingsplan

Voor wie het nog niet duidelijk was, heeft Covid 19 nog maar eens bewezen dat je je plan te allen tijde moet kunnen aanpassen aan de wereld om je heen. Werk in je dynamisch ondernemingsplan daarom met kleine doelen voor de kortere termijn die bijdragen aan het hogere doel. Zo is het geheel beter te overzien, eenvoudiger bij te stellen én zo zie je voortgang. Dat is motiverend voor je team, het helpt om de juiste focus te houden én om doelgerichte keuzes te maken. Kiezen wat je wél doet maar ook wat je juist niet doet. Zo zie je dat je ook met je business model en dynamisch ondernemingsplan invulling geeft aan MKB governance in de praktijk.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.