Van stablecoins tot NFT’s: 5 cryptotrends en hun impact op het Europese betaalverkeer

13 januari 2022 14:04

Van stablecoins tot NFT’s: 5 cryptotrends en hun impact op het Europese betaalverkeer

De afgelopen jaren zijn cryptomunten steeds populairder geworden en we kunnen eigenlijk al niet meer spreken van een hype. Waar digitale munteenheden als bitcoin tot een paar jaar geleden hoofdzakelijk voor beleggers interessant waren, zien we nu dat cryptocurrencies voor steeds meer mainstreamdoeleinden worden gebruikt. Inmiddels gaat er bijna € 2 biljoen om in deze industrie en overwegen veel financiële instellingen om gerelateerde producten en diensten in de markt te zetten.

Wat maakt deze digitale munten dan zo populair en welke impact gaan ze hebben op het Europese betaalverkeer? Jos van de Kerkhof, Country Manager van Visa in Nederland, legt dit uit aan de hand van vijf belangrijke trends binnen cryptocurrencies.

1. Bitcoin is het digitale goud

Aanvankelijk was er nog sprake dat bitcoin digitaal cashgeld zou zijn, maar al snel werd duidelijk dat de hoge volatiliteit dit vrijwel onmogelijk maakt. Dankzij het gelimiteerde aantal munten dat in omloop is, de razendsnelle waardering en de transparante eigendomsgegevens, is bitcoin vooral onder jongeren wel een populair investerings- en spaarmechanisme geworden en wordt het gezien als het nieuwe (digitale) goud. Dit zullen we in 2022 alleen nog maar meer horen en zien.

2. Gebruik van stablecoins blijft groeien

Stablecoins, zoals USD Coin (USDC), zijn digitale munten die worden gekoppeld aan fiat-valuta’s (betaalmiddelen die door een overheid worden uitgegeven). Hierdoor fluctueert de waarde van de munt minder, terwijl de voordelen van de blockchaintechnologie – zoals vrijwel onmiddellijke afwikkelingen, lage verwerkingskosten en het uitsluiten van tegenpartijrisico – behouden blijven. De verwachting is dat steeds meer bedrijven stablecoins gaan gebruiken vanwege de genoemde voordelen en dat alle belangrijke fiat-valuta’s een stablecoin-equivalent krijgen.

3. Meer decentrale initiatieven

De blockchaintechnologie wordt niet alleen ingezet voor betalingen, maar ook voor andere financiële diensten, zoals sparen en lenen, en zelfs buiten traditionele financiële instellingen om. Zo kan een consument inmiddels naar een DeFi (decentralized finance)-platform gaan om zijn of haar vermogen uit te lenen en zo (een hoge) rente op het bedrag te ontvangen. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, waardoor het nog grotendeels experimenteel is en er veel risico’s aan hangen. Zo zijn consumenten bijvoorbeeld niet beschermd bij hun deelname. Toch kan de disruptieve impact op traditionele banken gigantisch zijn en daarom moet deze ontwikkeling zeker in de gaten worden gehouden.

4. NFT’s als verzamelobjecten

Non-fungible tokens (NFT’s) zijn simpelweg tokens die op een blockchain worden opgeslagen. Aangezien zij uniek en niet uitwisselbaar zijn, kunnen ze worden gezien als het digitale alternatief voor verzamelobjecten en zijn ze heel interessant om in te investeren. In het derde kwartaal van 2021 bedroeg het totaal verkoopvolume voor NFT’s al maar liefst $ 10,7 miljard. Steeds meer artiesten, ontwerpers en beroemdheden lanceren NFT’s voor hun fans, dus het einde van de groei is nog lang niet in zicht.

5. Centrale banken onderzoeken potentieel van crypto

Over de hele wereld zijn centrale banken geïntrigeerd geraakt door de mogelijkheden die cryptocurrencies bieden en veel van hen onderzoeken nu of zij zelf een eigen digitale munt kunnen uitbrengen. Deze Central Bank Digital Currencies (CBDC's) vormen dan een soort stablecoin, die eveneens direct verbonden is aan een fiat-valuta en de voordelen van de blockchain biedt. In opkomende economieën als de Bahama's is een dergelijke cryptomunt al een feit, in China is het net geïntroduceerd en in de EU wordt momenteel uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Wordt dus vervolgd.

Deze trends laten duidelijk zien dat crypto een belangrijke rol binnen het Europese betalingsverkeer aan het innemen is en alles wijst erop dat de impact ervan nog verder zal groeien. Toch moeten we ons wel blijven realiseren dat veel crypto-initiatieven nog aan het begin van hun ontwikkeling staan en daarom risico’s met zich mee kunnen brengen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende voorlichting en toezicht op bepaalde (nieuwe) initiatieven komt, zodat iedereen met een gerust hart kan profiteren van de vele voordelen die de blockchaintechnologie met zich meebrengt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.