Van klassiek MTO naar continu employee experience

30 mei 2022 11:40

Van klassiek MTO naar continu employee experience

De huidige arbeidsmarkt is erg krap. Het is voor veel organisaties steeds lastiger om geschikt personeel te vinden. Werkgevers moeten tegenwoordig bijna blij zijn wanneer werknemers voor hen willen werken. Daarom wordt de mate van tevredenheid van de medewerkers binnen veel organisaties steeds belangrijker.
Want voor je het weet zijn ze vertrokken naar de concurrent. Gelukkig helpt het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) om er achter te komen wat de gemoedstoestand is van alle mensen binnen je organisatie.

Continu in beeld

Helaas…performance management op grond van één of twee vaste gesprekken per jaar is natuurlijk prima, maar die vorm is inmiddels volstrekt uit de tijd. Het is tegenwoordig cruciaal dat de mate van tevredenheid van de medewerkers continu in beeld is. Het moet een vast onderdeel vormen van het ‘goede gesprek’ tussen medewerker en leidinggevende. Met andere woorden: het is tijd voor de transitie van MTO naar employee experience.

Wat is employee experience?

Employee experience kunnen we samenvatten als: de som van alle ervaringen die een werknemer opdoet tijdens zijn contacten met leidinggevenden, collega’s of klanten. Dat bepaalt namelijk het beeld dat hij of zij heeft van de organisatie. Iemands employee experience kan dus makkelijk veranderen. Daarom is het belangrijk om deze door het jaar heen in beeld te hebben. Hier zit het fundamentele verschil met een (half)jaarlijks te houden MTO.

Niet méér, maar andere gesprekken

Waarschijnlijk hebben de meeste leidinggevenden in jouw organisatie wel een-op-eengesprekken met hun medewerkers. Vaak is het echter vooral ‘de waan van de dag’ die aan bod komt. De vraag is of deze gesprekken wel echt leiden tot meer focus, ontwikkeling en motivatie. Het is belangrijk dat de bila’s echt bijdragen aan het verhogen van de prestaties en betrokkenheid van de medewerker. De leidinggevenden hebben hier een belangrijke rol in. Maar, zij zullen niet van de ene op de andere dag dat ‘goede gesprek’ kunnen voeren. Daar ligt een belangrijke taak voor de HR-afdeling.

Employee experience = engagement x enablement

Iemands employee experience valt of staat met de perceptie van twee afzonderlijke elementen – engagement en enablement - op drie verschillende niveaus; binnen de organisatie, het team en het eigen werk.

  • Engagement: In hoeverre voelt een medewerker zich dusdanig betrokken bij de organisatie dat deze graag moeite doet om de gezamenlijke bedrijfsdoelstellingen te halen?
  • Enablement: In welke mate kan een medewerker invulling geven aan zijn engagement?

Dialog

Dialog biedt werkgevers een online platform dat zich richt op een vernieuwde HR-cyclus, die perfect aansluit op deze tijd waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan. Het online platform ondersteunt medewerkers, leidinggevenden en HR om dat ‘goede gesprek’ te gaan voeren over doelen en ontwikkeling. Dit alles is erop gericht om medewerkers optimaal te laten bijdragen aan het succes van hun organisatie.

Wil je alvast meer weten over de transitie van een klassiek MTO naar eigentijdse employee experience? Download dan het e-book van Dialog met daarin:

  • De verschillende factoren die engagement beïnvloeden.
  • Tips voor het meten van betrokkenheid.
  • Een handige matrix voor het stellen van de juiste vragen voor engagement en enablement op de drie niveaus.
  • Best practices (do’s) en valkuilen (don’ts) van employee experience.
  • Stappenplan: van MTO naar employee experience.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.